Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 7.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Sloup Nejsvětější Trojice v noci poškodili vandalové: škoda za 100 tisíc

Zprávy z regionu

23.5.2008

Autor: jap

Sloup Nejsvětější Trojice zapsaný na seznamu památek UNESCO si v noci na dnešek vyhlédli vandalové. Poškodili několik artefaktů. Podle pracovníků magistrátu se škoda pohybuje kolem 100 tisíc korun. Kamerový systém však incident nezachytil, v inkriminovanou dobu směřovaly objektivy na jiné místo, kde mělo dojít ke rvačce.

"V 08:00 nás kontaktoval občan, že si všiml, že na památce chybí artefakty. Kamerový záznam z té chvíle, kdy mělo dojít k poškození, nemáme. Kamera byla totiž otočena do jiné ulice, kde mělo dojít k rvačce," řekla mluvčí olomoucké městské policie Lenka Prošková. Podle její kolegyně z Policie ČR Jitky Dolejšové policisté po pachateli pátrají, prosí ale o pomoc i občany: "Pokud se někdo z občanů pohyboval v době přibližně od půlnoci do pěti hodin nad ránem v okolí památky a zaregistroval cokoliv, co by policistům pomohlo s dopadením pachatele, obraťte se, prosím, s poznatkem na nejbližší policejní služebnu, případně policisty kontaktuje prostřednictvím linky 158," vyzvala Dolejšová.

Podle Františka Chupíka z olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu škoda dosahuje několika desítek tisíc korun. "Během noci byly ulomeny pískovcové vázy, které zakončují balustrádu. Na nich jsou plechové zlacené plamínky. Právě o ty měl zloděj zájem," uvedl Chupík. Dvě vázy od dnešního rána podle odborníků sloupu zcela chybí, třetí byla nalezena poškozená na zemi a bez plamínků. Podle Chupíka jde o smutný projev primitivismu, kulturně historickou škodu barokní dílo zapsané na seznamu památek UNESCO neutrpělo.

Na seznam památek Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu byl Sloup Nejsvětější Trojice zapsán v listopadu 2000 jako desátá česká památka. Sloup pochází z roku 1716 a je dílem Václava Rendera a jeho pokračovatelů. Na sochařské výzdobě se podíleli Filip Sattler a Ondřej Zahner.

jap

Reklama

Pivovar MORITZ

Katalog firem » Restaurace, stravování » Nekuřácké pivnice

Stylová nekuřácká pivnice, která se nachází nedaleko centra města přímo naproti Terezské bráně. Kromě lahodného, u nás v pivovaru vařeného piva, podáváme také vybrané pochoutky ze sta...