Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 6.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Smetiště pár kroků od radnice: Uprostřed Ztracené kvete prales  

Tipy a názory

31.7.2014

Autor: Jan Procházka

Čas od času hlavně v době okurkových sezon vyhlašují různá média ankety o nejošklivější stavby či nejodpornější části města. Většinou bodují různé zapomenuté podchody či adresy plné pochybných sousedů. Letošní hnuso místo se ale nachází přímo v historickém centru, na jehož emocemi nadýchanou prohlídku zve turisty z celého světa Lonely Planet. V případě proluky ve Ztracené ulici doporučuji spíše zadržet dech. Alternativní lidé tu vybudovali krásné místo k odpočinku a zastavení, za jaké by se nemusela stydět kdejaká osada na východním Slovensku.

Pár kroků od památky Unesco, ve Ztracené ulici plné malých zajímavých obchůdků, překvapí turistu na romantické procházce neuvěřitelné místo. V proluce ve střední části ulice vznikl takový malý prales. Plevel výšky dospělého muže, odpadky, veteš a mezi tím i obyvatel, pravěký člověk Huml. Zejména ve večerních hodinách místo dává ulevit četným močových měchýřům i přeplněným střevům, takže v teplých dnech voní opravdu lákavě. Snad ho neucítí až v Lonely planet (jinak nás okamžitě vyškrtnou nejen z prestižního průvodce, ale možná i z celého civilizovaného světa).

Vzhledem k tomu že se ono vábné místo nachází přímo pod okny naší redakce, známe jeho příběh doslova z první ruky. Kdysi bývala proluka vydlážděná a občas na místě parkoval luxusní černý vůz. Zhruba v době, kdy město začalo s velkým výprodejem svých domů v centru, se rozšířila fáma, že se tu má začít stavět. Alternativní lidé se rozhodli vzít spravedlnost do svých rukou. Nastoupili v malých guerillových skupinkách a vrhli se na dlaždice. Vytrhli vždy tak dvě až tři a zhruba na hodinu prchli. Pak dredatá hlídka zkontrolovala situaci a když usoudila, že akce prošla, vše se opakovalo. Asi za týden bylo po dlaždicích a do obnažené hlíny alternativní lidé zasadili rostlinky. Objevilo se i jakési omšelé křeslo a cedule hlásající, že toto místo k odpočinku má sloužit všemu lidu. V tu dobu to ještě bylo docela fajn, takový trochu extrémní street art, ale proč ne? Alternativním lidem ale jejich zahrádku neúnavně plenili vandalové a tak křehké rostlinky brzy nahradil mnohem odolnější plevel. Alternativní lidé zmizeli a objevili se Ještě Alternativnější lidé, kteří prohlásili rozrůstající se prales za ukázku divoké přírody a přidali ceduli vyzývající kolemjdoucí, aby se k experimentu připojili přinesením vlastní hlíny. A pak se stalo, co muselo. Uprostřed pralesa se zrodil život. Z prachu povstal pralesní člověk Huml. Uprostřed pralesa si zřídil brloh, do nějž nanosil veškerý majetek, nashromážděný na potulkách okolní civilizací.
Když si chcete na domě v centru třeba vyměnit okna nebo dveře, potřebujete na to bumážku od památkářů a buďte si jistí, že vybírat budou oni. Prostě se někdy až příliš úzkostlivě dbá, aby tomu našemu krásnému městu někdo neukradl ducha. Že je v něm pár metrů od náměstí možná existence smetiště je pro mě nepochopitelné. To místo nepatří městu, podle katastru je v soukromých rukou. To ale přece nemůže být překážka. Pokud tedy nechceme turisty lákat na experiment s názvem "Kdyby Neandrtálci nevyhynuli…" V tom případě bych ale navrhoval alespoň ono vábné místo obehnat plexisklem.

Jan Procházka

Reklama

Pražírna kávy HENRI

Katalog firem » Obchod » Pražírny kávy

Pražírna kávy obchodní značky HENRI byla založena v roce 1991 v Olomouci – Holice. Od dubna roku 2009 zajišťuje provoz společnost M-CENTRUM, a.s. Od svého vzniku je hlavním cílem výroby pra...