Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 11.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Sólistka baletu Yui Kyotani je nominována na Thalii. Šanci na sošku má i zpěvák David Szendiuch

Kultura

2.2.2017

Autor: roc

První sólistka olomouckého baletu Yui Kyotani je nominována na prestižní cenu Thalie za svůj výkon v inscenaci Don Quiote. Šanci na získání sošky v kategorie opery má i operní zpěvák David Szendiuch. Ten nominaci získal za za roli Attily, kterou jako host ztvárnil v inscenaci Slezského divadla Opava. Ceny se udílejí v pražském Národním divadle 25. března.

Foto: Jan Procházka

Yui Kyotani je na prestižní ocenění nominovaná již potřetí, poprvé se ale dostala do užší nominace mezi tři finalistky „Z nominace jsem byla překvapená, nemohla jsem tomu uvěřit. Moc děkuji režisérce a choreografce Haně Vláčilové. Role Kitri je pro mě splněným přáním. Snila jsem o ní už v době, kdy jsem teprve uvažovala o kariéře profesionální baletky. Teď se mi sen konečně splnil. Nominace si velmi vážím, je to pro mě motivace do další práce,“ shrnula Kyotani. Inscenace Don Quijote v choreografii a režii Hany Vláčilové měla v Olomouci premiéru v listopadu loňského roku.

Operní zpěvák David Szendiuch. Operní zpěvák David Szendiuch. Foto: Jiří Doležel

Sólista opery a operety Moravského divadla David Szendiuch získal už v roce 2007 širší nominaci na Cenu Thálie – právě za roli Attily v inscenaci Moravského divadla. Po deseti letech se za výkon v téže roli (Verdiho operu tentokrát nastudovalo Slezské divadlo Opava) dostal mezi finálovou trojici. „Určitě mě to příjemně překvapilo a jsem potěšený. Attila je náročná role, se kterou jsem se znovu setkal s odstupem deseti let. Věděl jsem už, co mě čeká, navíc jsem za tu dobu získal další výrazné pěvecké zkušenosti. Návrat k Attilovi tak byl o něco snazší. Jsem rád, že jsem porotu v této obtížné titulní roli zaujal,“ sdělil Szendiuch.
Do širší nominace se pak probojovali sólisté opery a operety Ondřej Koplík a Martin Štolba – první za ztvárnění Vévody z Mantovy v inscenaci Verdiho opery Rigoletto, druhý za výkon v roli ptáčníka Papagena v inscenaci Mozartovy opery Kouzelná flétna.

Mezi nominovanými je i další známé jméno. Operní zpěvačka Barbora Polášková strávila v Olomouci několik sezon, nyní zde už jen hostuje. Velké úspěchy sklidil její výkon v hlavní roli opery Carmen. V současné době tuto roli zpívá ve Slezském divadle v Opavě a právě za ni získala nominaci.

Jak to celé dopadne a zda se Kyotani či Szendiuchovi podaří nominaci proměnit v zisk sošky Thálie, se dozvíme 25. března. V pražském Národním divadle udělí pořádající Herecká asociace celkem patnáct ocenění.

roc

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941