Reklama

Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert, venku je 24 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Speciální tramvaj umožní cestujícím nahlédnout do světa handicapovaných

Zprávy z regionu

10.6.2012

Autor: onar

Speciální tramvaj bude ve středu jezdit po Olomouci. Většinu cestujících v ní totiž budou tvořit lidé se zdravotním handicapem: nevidomí a neslyšící. Zdraví cestující se tak podle organizátorů ocitnou ve zcela jiném světě, který je vytrhne z apatie. V budoucnu se pak dokáží díky tomuto zážitku lépe vcítit do vnímání zdravotně postižených spoluobčanů.

Speciální tramvaj projektu chodicilide.cz vyjede na trase některé z běžných tramvajových linek ve středu 13. června. "Naším cílem je zprostředkovat užitečné informace vtipnou a inovativní formou, bez zbytečného moralizování," uvedla Jana Muhič Vobořilová, projektová manažerka Nadace Sirius, která projekt realizuje. Pořadatelé podle ní nechtějí budit lítost a nebudou ani vybírat peníze. "Jde nám o to, aby se lidé s postižením a lidé bez postižení cítili při setkání ve veřejném prostoru dobře. Nabízíme návodné informace, jak na to," upřesnila Vobořilová.
V tramvaji s polepy kampaně chodicilide.cz budou část cestujících tvořit lidé se zrakovým a sluchovým postižením. Běžný člověk, který do tramvaje nastoupí, se tedy najednou ocitne v situaci, v jaké se obvykle nacházejí lidé s postižením – bude mezi lidmi s postižením v menšině a nebude mu z počátku jasné, co se kolem něj děje. Tím ale podobnost s každodenním životem lidí se zdravotním postižením končí. Následné dění v tramvaji pomůže celou situaci objasnit. "Každý cestující dostane informační leták, uvnitř tramvaje budou plakáty vysvětlující problematiku komunikace s lidmi se zdravotním postižením a přítomný moderátor se bude snažit podnítit komunikaci mezi cestujícími. Pro tento účel budou v tramvaji k dispozici i tlumočníci znakového jazyka," prozradila Vobořilová. Nápad kvitují i ti, kterých se týká nejvíc. Sami lidé s handicapem. "Nápad s tramvají se mi zalíbil hned, když jsem ho poprvé uslyšela. Vyhovuje mi, že se k problému přistupuje s humorem, ale i to, že v tramvaji budeme mít možnost s cestujícími mluvit, ukázat jim, že jsme úplně normální a že se nemusí obávat s námi komunikovat, ani odmítnout pomoc, o kterou je požádáme, pokud se na ni necítí," doplňuje studentka se zrakovým postižením Eva, která na kampani spolupracuje od samého začátku.

Kampaň chodicilide.cz vznikla jako reakce na výsledky výzkumu mezi rodiči dětí se zdravotním postižením a zástupci státního i nestátního sektoru zabývajícími se touto problematikou. Jedním z nejzávažnějších problémů byl vyhodnocen postoj veřejnosti k dětem se zdravotním postižením a lidem se zdravotním postižením obecně. Z pracovních setkání s dětmi a mladými lidmi s tělesným, zrakovým a sluchovým postižením vyplynulo, že jim v přístupu okolí nejvíc ubližuje soucit, strach a přílišná opatrnost, ale na druhou stranu i obyčejná lhostejnost. Autoři kampaně se rozhodli zprostředkovat veřejnosti pocit, který ji vytrhne z každodenní apatie a pomůže podívat se na svět očima lidí se zdravotním postižením.

onar

Reklama

PORSCHE OLOMOUC

Katalog firem » Auto - moto » Autobazary

Výkup a prodej ojetých vozů všech značek • komisní prodej • výkup za hotové • výhodný leasing a úvěr přímo na místě • garance původu vozu