Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 3.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Spiritualia. Netradiční věž by chtěl Josef Tesařík začít stavět za pár měsíců, radnici se moc nezamlouvá

Zprávy z regionu

30.1.2014

Autor: Jan Procházka

Vysokoškolský kampus, který má být dokončen během několika let kolem věžáku na třídě Kosmonautů na břehu Moravy, se ještě letos začne rozšiřovat. Dominantou prostoru se má stát čtyřicet pět metrů vysoká skleněná věž značně neobvyklého tvaru. Uvnitř má být duchovní centrum: společenský sál, studovny, učebny i kavárna s luxusní vyhlídkou na historické panorama. Návrh budovy se ale příliš nelíbí vedení města. Investor Josef Tesařík by ho však rád začal stavět ještě v první polovině letošního roku.

Na tři etapy je rozdělena výstavba vysokoškolského kampusu, který postupně roste v prostoru někdejších kasáren na břehu Moravy na třídě Kosmonautů. První část už je hotová: věžák BEA centrum už stojí, v přilehlých budovách sídlí Moravská vysoká škola. Další část by investor a duchovní otec projektu Josef Tesařík chtěl začít stavět ještě v první polovině tohoto roku. Má se jednat o neobvyklou věžovitou stavbu o výšce pětačtyřiceti metrů. Součástí druhé etapy je pak i servisní budova s apartmány pro budoucí hosty kampusu. "Rozhodně to není komerční projekt. Bude to duchovní centrum, které má sloužit nejen nám, ale i univerzitě a celému regionu. Postavíme ho sice bez dotací a za naše peníze, dáme ho ale jako dar," zmínil Tesařík. Uvnitř budovy má být společenský sál, studovny, učebny a také kavárna s vyhlídkou na Olomouc. "Počítáme s tím, že většina prostor bude přístupná veřejnosti, určitě tu chceme dělat výstavy i různé akce zaměřené na rozvoj regionu a podnikání, například semináře," vysvětlil Tesařík. Unikátní má být vyhlídka na Olomouc, kterou si podle něj lidé budou moci vychutnat buď z kavárny, nebo přímo vyhlídkové terasy. "Dlouho jsme hledali vhodnou výšku. Ukázalo se, že panorama Olomouce je nejkrásnější právě ve výšce kolem čtyřiceti metrů. Olomouc je placka a z větší výšky je ten výhled spíše horší," poznamenal architekt Ladislav Opletal, který je podepsán pod návrhem celého areálu. Budova podle něj jen lehce převýší dosavadní paneláky na třídě Kosmonautů. "Rozhodně to není žádná výšková budova, věžák nebo něco podobného, jak se začalo povídat," reagoval na citlivé téma. Podle něj se jedná o architekturu, která snese srovnání s řadou významných staveb na celém světě. "Není nic špatného, stavět kónické budovy. U nás je to třeba vysílač na Ještědu a po světě jich je celá řada například Space Needle v Seattlu, či Kobe Port Tower v Japonsku," zmínil architekt.

Jak se tato stavba líbí vám? Vyjádřete se na našem Facebooku, nebo nám pošlete mail. Z vašich reakcí sestavíme další článek.
Výsledná podoba se ale příliš nelíbí vedení města. "Ten projekt celého kampusu prošel dlouhým vývojem a my jsme měli řadu připomínek. Nyní je to ve fázi, kterou považujeme za přijatelnou. Nicméně ona věžovitá stavba nás mírně řečeno neoslovila a budeme žádat investora, aby ji designově přepracoval," vyjádřil se primátor Martin Novotný. Investorovi se ale plány měnit nechce. "Ten návrh už je téměř hotový. Chybí tomu ještě nějaké detaily, dolaďujeme vrcholek i jakési oči, ale to už jsou jen drobnosti," potvrdil Opletal, který už prý začal předběžně jednat i s dodavateli. Sám Tesařík věří, že úředníci nakonec projektu dají zelenou. Zatím chce znovu jednat s radními. "Nechci je přesvědčovat. Ale chtěl bych, aby si poslechli pana architekta a pak si myslím, že sami uznají, že tato podoba projektu už je možná," doplnil Tesařík. Primátor Martin Novotný potvrdil, že další jednání uvítá. "My každopádně jako vedení města nemáme rozhodovací pravomoc, schválit či neschválit stavbu může jen stavební úřad, do jehož rozhodování my žádným způsobem nezasahujeme," zdůraznil Novotný.

Josef Tesařík by rád územní řízení zahájil už letos v březnu. Stavba by pak mohla začít už v květnu nebo červnu. Investor i architekt totiž přiznávají, že chtějí všechna potřebná razítka získat ještě před schválením nového územního plánu. "Ten by celou věc opravdu zkomplikoval," připustil Opletal.

Reklama

Oční optika TANA

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Nabízíme velký výběr brýlí, brýle s PC filtrem, kancelářské brýle, multifokální brýle. Máme vlastní vyšetřovnu vybavenou oftalmologickými přístroji a nejnovějším DNEy scanerem, j...