Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 7.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Sportovní ředitel Sigmy Olomouc Ladislav Minář: "David Bystroň bude pro Sigmu velkou posilou"

Rozhovory

1.8.2014 aktualizováno 1.8.2014 08:41

Autor: Radek Heloňa

Sigma Olomouc v neděli jako hlavní favorit Fotbalové národní ligy odstartuje svoji cestu zpět do nejvyšší soutěže v Praze na Žižkově. Na Hané si jiný cíl než postup nepřipouštějí. V návratu zpět povede Sigmu z pozice sportovního ředitele Ladislav Minář, který do Sigmy nastoupil na tuto pozici v zimní pauze. Na jaře se v posledních zápasech marně pokoušel už z trenérského postu udržet Modrou lavinu v lize. Nyní Minář spolu s trenérem Kalvodou věří v rychlý comeback Sigmy. Pomoci má i stoper David Bystroň, který přišel z Plzně. "Podle mě bude pro Olomouc velká posila," říká o Bystroňovi Ladislav Minář.

Pane Mináři, jaký je cíl před startem sezóny?
Řeknu to trochu odlehčeně. Jsme tady oba trenéři, co jsme vloni spadli, takže se chceme hned vrátit zpět. Samozřejmě se chceme vrátit zpátky. I když víme, že druhá liga není jednoduchá soutěž. Ale asi bychom byli dost "pokakaní" říct, že máme jinou ambici než návrat do ligy.

Je kádr, který nyní máte k dispozici silnější než ten, který sestoupil?
Nemyslím si v žádném případě, že bychom měli horší mužstvo, než jsme měli na jaře. Myslím si, že hráčský kádr je vyrovnaný, jednotlivé posty má trenér zdvojené. Chtěli jsme zachovat kádr z devadesáti procent, nad tu kvótu byl odchod Kuby Petra, nicméně situace se vyvinula takovým způsobem. Necítil to směrem ke druhé lize, dlouho jsme s ním o tom diskutovali. Nakonec jsme se rozhodli, když to zjednoduším, než mít otráveného hráče, ho uvolnit. To byl odchod navíc, který jsme neplánovali. Jinak to, že skončí Depetris, bylo víceméně jasné, protože tohoto hráče bychom si nemohli dovolit mít dál. Co se týká Pospíšila, tam byly noty jasné. Byla klauzule ve smlouvě, kterou jak manažer, tak i jeho nový klub využili. A odchod Vlasty Vidličky, když máte na jedné straně dva zkušené hráče a sestoupíte do druhé ligy, musíte brát v úvahu i určitý rozpočet. Bylo by zbytečné je takhle držet. Daleko do těch devadesáti procent to není.

A pokud jde o příchody?
Z hostování se vrátili Janotka, Vepřek, Vašíček, přišli Bystroň a Cana. Denis Cana je post šestky, to jsme potřebovali. O tom, jakým způsobem se nám to podařilo zacelit, nás musí přesvědčit během soutěžního ročníku. Máme tady na zkoušku chlapce z Ghany, což je stejný post. Ale u něj je to trošičku otázka rozhodnutí, jestli je v našich silách to realizovat a hlavně mít tu trpělivost. Protože v Africe je úplně jiný způsob hry, i když co se týká proporcí a jeho hry, tak by se nám hodil. Ale je to otázka času, nějaké aklimatizace.

Jak hodnotíte zatím příchod Davida Bystroně?
Ještě na tom tak, aby byl připraven, není. Počítáme s tím, když to řeknu skromně z časového horizontu, aby byl od ledna plnohodnotným hráčem. Je ve fázi, kdy trénuje, od příštího měsíce se zase může v tréninkovém procesu posunout dál, co se týče osobních soubojů. Je jednoznačný cíl ho během podzimní části připravit tak, aby už do jarních bojů mohl zasáhnout. Samozřejmě každé tělo je jiné, máme nějakou představu, může to být i dříve. Jedna věc je u něj zdravotní stránka, druhá ta pauza v herním zatížení a využití. Na druhou stranu už je to zkušený hráč, prošel zahraničím, hrál Ligu mistrů s Plzní. Svoji zkušeností je schopen svůj hendikep daleko lépe vykompenzovat než mladší nezkušený hráč. Podle mě bude pro Olomouc velká posila.

V kádru byl na začátku i záložník Petr Ševčík. Toho jste pustili hostovat do Opavy. Je to kvůli přetlaku uprostřed zálohy?
Je to kvůli přetlaku v záložní řadě. Dlouho jsme nad tím přemýšleli, bavili jsme se o tom s Petrem. Cítil, že by se v Opavě na svém postu dokázal daleko dřív prosadit. Drželi jsme to čtrnáct dní, nakonec jsme se dohodli tak, aby jeho využití opravdu bylo. Nešlo o hostování, na kterém by měl klub nějak vydělat, šlo o to, aby tam Petr mohl mít zápasové využití, posbíral nějaké zkušenosti a pak se od ledna mohl zapojit tady. Zdálo se nám to jako slušné řešení.

Máte nyní v kádru 28 hráčů, jsou tam sice dva dlouhodobě zranění, přeci jen je ale dost široký. Budete jej ještě nějak zužovat?
V první fázi ne. Sice to vypadá jako vysoké číslo. Ale když odečtu čtyři brankáře, včetně dlouhodobě zraněného Zlámala, dlouhodobě zraněného Nepožitka, teď do toho přijdou drobná zranění jako nyní Janotky a Chorého, doléčuje se Bystroň. Takže ono to zase až tak široké není. I v tom tréninkovém procesu v přípravě byly nějaké výpady dalších hráčů. V první fázi určitě kádr zužovat nebudeme, transferové okno končí kolem 20. září. Může se stát, že pokud se již nikdo dlouhodobě nezraní a bude se týmu dařit, tak by mohl někdo na hostování odejít. Ale nyní ne.

Které týmy budou pro Sigmu v boji o postup největšími konkurenty?
Netroufnu si to okomentovat. Přeju si, abychom to byli my. Jak jsem to během posledních let sledoval, tak vždycky jsou ambiciózní ty dva týmy, které sestoupí z ligy a k nim se přidají dva tři, které mají momentálně sezonu nadstandardní. Myslím, že chuť tam bude mít více mužstev.

Jak se Sigma bude vyrovnávat ve druhé lize se změnami v rozpočtu?
Rozpočet se pořád nějakým způsobem dotváří. Nějaké úsporné věci tam musí být, musíme se vejít do toho, jak to bude. Všichni se musíme trošku přizpůsobit situaci, která vznikla. Jednání s hráči problém nebyl. Smlouvy byly postavené na první ligu, takže nebylo o čem licitovat. Z druhé strany, když jsme řekli, že se chceme hned vrátit do ligy, tak jsme se ani nemohli pouštět do nějakého snižování základních měsíčních odměn. Malinké úpravy tam byly, aby byla spokojenost na obou stranách. Jinak by se těžko kádr udržel z většiny stejný.

Profil Ladislava Mináře
Narozen: 18. 9. 1969
Hráčská kariéra: Holešov, Gottwaldov, VTJ Karlovy Vary, Jičín, Zlín, Uherské Hradiště, Ratíškovice, Přerov, Uherský Brod
Trenérská kariéra: Zlín (2009-2010), FK Mladá Boleslav (2011, 2012-2013)
Funkcionářská kariéra: Uherské Hradiště (sportovní ředitel 1999-2004), Kroměříž (sportovní ředitel 2004-2005), Zlín (sportovní ředitel 2006-2010), FK Mladá Boleslav (sportovní ředitel 2010-2014), SK Sigma Olomouc (sportovní ředitel od 2014).

Změny v kádru Sigmy Olomouc
Odchody:
Pospíšil - Jablonec, Depetris a Fall - konec hostování, Karaš - konec smlouvy, Petr - hostování Slavia Praha, Vidlička - hostování Jihlava, Ševčík - hostování Opava.

Příchody:
Bystroň - Plzeň, Janotka z host. v Brně, Vepřek z host. v Jihlavě, Vašíček z host. ve Znojmě, Cana z Varnsdorfu, Habusta a Texl z B-týmu, Hála a Bárta z host. v Č. Budějovících, Godfred Asante na testy.

Radek Heloňasport@olomouc.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip