Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 2.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Stane se mladějovická lípa stromem roku?

Zprávy z regionu

25.8.2009

Autor: roc

Dvanáct finalistů usiluje letos o prvenství v prestižní soutěži Strom roku 2009. Olomoucko mezi nimi zastupuje více než sedmisetletá lípa velkolistá, která roste poblíž kostela sv. Máří Magdalény v Mladějovicích. Svými hlasy ji můžete podpořit do 10. října.

Mladějovická lípa je stará více než 700 let, německé pohlednice uvádějí dokonce stáří 1000 let. Je vysoká 17 metrů a obvod jejího kmene dosahuje devíti metrů. Lípa je unikátní zejména svým vzhledem – její kmen tvoří dva pokroucené kmeny. Pozorní návštěvníci si mohou všimnout, že na jedné z kosterních větví spí zdejší "stromová víla". Podle pověsti si pod touto lípou odpočinul sám Prokop Holý, když v roce 1430 procházel se svými vojsky krajem.

Lípa pro Mladějovické symbolizuje svými listy ve tvaru srdce lásku, vrásčitá kůra, která svědčí o vysokém stáří stromu, zase představuje moudrost. Přátelství lidí, které prochází zkouškami, symbolizují dva pokroucené kmeny. Do vykotlaného kmene se vejde 14 lidí, což zase značí ochranu. A konečně je tu i tajemství, neboť v různých částech lípy lze vidět jeskyně, různé pohádkové bytosti jako stromovou vílu, spícího dvouhlavého draka, hada vylézajícího z kmene, srnky, trpaslíka – záleží na fantazii, pozorovacím talentu a hře stínů.
Hlasovat pro mladějovickou lípu je možné pomocí textové zprávy ve tvaru ´DMS STROM10´ na číslo 87777. Cena sms je 30 korun, přičemž 27 korun z této částky poputuje na výsadbu nových stromů. Hlasovat lze také prostřednictvím podpisových archů (cena hlasu je tři
koruny). Arch je možné objednat na internetových stránkách Stromu života.
O dvanácti finalistech pro letošní ročník soutěže rozhodla porota na konci června z 65 návrhů. O tom, který z nich se stane Stromem roku 2009, lze hlasovat od 1. srpna do 10. října. Výsledky budou slavnostně vyhlášeny ve čtvrtek 22. října na Koncertu pro stromy.

roc

Reklama

Zdravotnický Materiál - Velkoobchod s.r.o.

Katalog firem » Zdravotnictví » Zdravotnické potřeby, materiál

Distribuce a velkoobchod zdravotnického materiálu pro distributory, nemocnice, LDN, lékaře a fyzické osoby. Objednávky NON STOP. Nabízíme kompletní zdravotnický sortiment. Dodávky v náhradním ...