Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 10.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Stanislav Macura

Zprávy z regionu

19.6.2009

   Stanislav Macura  Stanislav Macura
*6. 3. 1946 Karviná
Hudebník, dirigent, hudební dramaturg
Cena města Olomouce v oblasti hudby

Stanislav Macura žil v Olomouci trvale téměř 35 let s manželkou Janou Macurovou, která působila v Moravské filharmonii jako hobojistka. V letech 1986–1991 působil ve funkci šéfdirigenta Moravské filharmonie. Toto těleso pod jeho vedením interpretovalo desítky skladeb a podniklo řadu úspěšných zahraničních koncertních turné. Stanislav Macura se v Olomouci profiloval mnoha špičkovými koncerty a vybudoval si své publikum, které pravidelně navštěvovalo jeho produkce. V následujících dvou sezonách jako šéfdirigent Moravského divadla nastudoval mj. opery Rusalka, Čarostřelec a Aida, na jejichž inscenaci mnozí občané dodnes vzpomínají.

Je spoluzakladatelem Podzimního festivalu duchovní hudby v Olomouci, v jehož čele stál plných patnáct let (1994–2008) a kde působil jako dirigent i dramaturg. Festival si i díky jeho nasazení získal značné renomé a zařadil se mezi nejrespektovanější projekty své kategorie v České republice. Koncerty z festivalu pod jeho vedením přenášela Česká televize, rozvinula se spolupráce s Českým, Slovenským i Polským rozhlasem; prostřednictvím mezinárodní rozhlasové vysílací unie (EBU) mohly být koncerty odvysílány i v širším mezinárodním měřítku. Věhlas festivalu i samotné osobnosti Stanislava Macury přivedl do Olomouce řadu vynikajících hudebních těles i person a byl vždy garancí mimořádné umělecké úrovně a předpokladem životaschopnosti a kontinuity projektu, který dokázal mj. přitáhnout i pozornost francouzské televize TV MEZZO, největšího hudebního kanálu pro klasickou hudbu a jazz v Evropě, který festival již řadu let propaguje v 38 zemích světa.

Dirigent Stanislav Macura patří k výrazným osobnostem české hudby. Je laureátem nejprestižnějších mezinárodních dirigentských soutěží: ve francouzském Besanconu (1973) a o dva roky později Karajanovy soutěže v Berlíně. Během své umělecké dráhy hostoval u desítek špičkových českých i zahraničních orchestrů. Dirigoval ve většině evropských zemí, na Kubě a v Japonsku a vystupoval na významných mezinárodních hudebních festivalech v tuzemsku i cizině (Praha, Bratislava, Athény, Vídeň, Istanbul, Varšava, Lublaň aj.). Na svém kontě má téměř 1000 koncertů, více než 100 rozhlasových nahrávek, přes 30 televizních přenosů a cca 700 provedených hudebních děl.

Působení Stanislava Macury podstatně přispělo k rozvíjení kulturního života olomouckého regionu a představuje vrchol českého interpretačního umění.

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941