Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 2.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Stará Olomouc ve Vlastivědném muzeu ožívá prostřednictvím dávných pohlednic

Kultura

12.12.2014

Autor: Jan Procházka

Jak vypadala Olomouc před více než sto lety? Kouzlo starých časů si můžete připomenout ve Vlastivědném muzeu prostřednictvím výstavy historických pohlednic. Kromě tradičních záběrů do míst, kde století nehraje žádnou roli, můžete nahlédnout i do ulic a zákoutí, které dávno vzal čas. A zážitek okoření i vzkazy dávných odesílatelů. Ty se totiž dříve psaly přímo do obrázkové části.

Na zlomu starého a nové věku, přelomu devatenáctého a dvacátého století, se vynořilo médium pohlednice a okamžitě se stalo nesmírně populárním. “Pohlednice se sbíraly, vyměňovaly, vystavovaly v salónech, bylo to tehdy velmi moderní,” přiblížil ředitel vlastivědného muzea Břetislav Holásek. A právě fenoménem pohlednic se zaměřením na Olomouc se zabývá nová výstava, kterou muzeum přichystalo. Na tři stovky dobových děl přibližuje dávné časy. “Dlouho jsme řešili, jak je seřadit, zda chronologicky či nějak jinak. Nakonec jsme usoudili, že nejlepší bude, vzít návštěvníky na jakousi procházku tehdejším městem. Výstava je proto seřazená podle míst, která jsou na pohlednicích zobrazena. Dominuje samozřejmě centrum, ale projdeme se taky po dnešní třídě Svobody či Bezručovými sady až k nádraží,” naznačila kurátorka Hana Jakůbková. Nejstarší exponát podle ní pochází z roku 1894.
Specifickou kapitolou jsou podle ní vzkazy odesílatelů. “V té době se totiž psalo na stránku s obrázkem, protože celou rubovou část zabírala adresa,” vysvětlila Jakůbková. Na pohledech se proto najdeme třeba omluvu za špatnou čitelnost, neboť pisatel tvoří text pod lavicí v hodině dějepisu.

Výstava je k vidění až do 8. února. Užijí si ji i mladší návštěvníci, pro které jsou připraveny například odbarvené kopie pohlednic, jimž mohou pomocí pastelek dát vlastní barvy.

Jan Procházka

Reklama

Neo Beauty clinic

Katalog firem » Zdravotnictví

Privátní pracoviště estetické medicíny a dermatologie, která se soustředí na miniinvazivní zákroky, které vám pomohou cítit se sebevědomě a atraktivně.