Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 4.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Stavba kruhové křižovatky a další opravy zavřou na měsíce hlavní vnitřní tah městem. Objížďky vedou přes Hejčín, Lazce a Černovír

Zprávy z regionu

3.7.2012

Autor: Jan Procházka

Doslova paralyzován bude více než čtyři měsíce hlavní vnitřní tah městem. Ulici Dobrovského totiž uzavře výstavba kruhového objezdu, současně je v plánu uzavření ulice Sokolská a Studentská. Náhradní trasa povede přes Černovír, Lazce a Hejčín. Zákazové značky se objeví už v neděli.

 
Červenou barvou je značen zavřený úsek, modrou objízná trasa pro nákladní a zelenou pro
osobní auta Klikněte pro zobrazení velké mapy

Omezení po dobu stavby

Parkování

Parkovišti na ulici Dobrovského budou projíždět autobusy MHD, dojde ke zrušení asi třiceti míst. V Zámečnické ulici se bude parkovat pouze na levé straně, počet míst ale bude snížen. Parkovat tu ale budou moci pouze rezidenti a dopravní obsluha. Tento režim bude platit i v Sokolské ulici. Značky zákaz zastavení budou umístěny také v ulici U Husova sboru a v ulici U Stadionu. Dalších dvacet parkovacích míst zmizí dočasně z ulice Studenstká. Nová parkovací místa by měla vzniknout v prostoru kasáren na soukromých pozemcích, město a kraj o tom ale zatím teprve jednají. Celkově má ubýt asi stovka parkovacích stání.

Dopravní obsluha

Po dobu stavby bude moci s určitými omezeními vyplývajícími z postupu prací vjíždět do prostoru sousedícího se staveništěm dopravní obsluha. Zásobování a rezidenti se dostanou i do Sokolské a Zámečnické a přilehlých ulic.

Hromadná doprava

Autobusy hromadné dopravy budou po dobu stavby jezdit po objízných trasách. Směrem k nádraží budou moci projet přes parkoviště v sousedství nové křižovatky, směrem k náměstí Hrdinů budou projíždět kolem stadionu zpátky a po ulici Studentská a po nové provizorní komunikaci podél zdi kasáren. V jízdních řádech dojde k úpravám, některé zastávky budou zrušeny nebo přesunuty. Dopravní podnik doporučuje cestujícím sledovat webové stránky a informace vyvěšené přímo na zastávkách.

Chodci

Průchod stavbou bude po celou dobu umožněn. Lidé by však měli dbát zvýšené opatrnosti. Trasy se také v závislosti na průběhu stavby mohou měnit.
Už v neděli se na kraji Studentské, na ulici Dobrovského, ale i na vjezdech do Sokolské a dalších místech objeví značky zákaz vjezdu. Začíná největší akce letošního roku: výstavba nové kruhové křižovatky. Potrvá až do začátku listopadu. Akce, na které se podílí kraj i město, ale uzavře i okolní ulice. "Souběžně s křižovatkou se bude provádět rekonstrukce kanalizace na Studentské, zavřená bude i Sokolská a část Zámečnické," shrnul Miroslav Kubín, vedoucí krajského odboru investic a evropských programů.
Řidiči se musí připravit na dlouhou objížďku a v době špičky pravděpodobně i zácpy. Náhradní trasa totiž vede z náměstí Hrdinů přes Palackého, Šibeník a Hejčín kolem finančního úřadu a přes Černovír na Pasteurovu ulici. "Řidiči osobních aut budou mít možnost využít i zkratku přes ulici Dlouhá kolem finančního úřadu," podotkl Kubín. Zavřeným úsekem projedou částečně pouze autobusy. Ty budou moci využít trasu kolem fotbalového stadionu a dále ulicí U Husova sboru. Pro osobní auta bude ale tato cesta slepá.
 


O stavbě kruhové křižovatky na ulici Dobrovského se mluví už několik let. "Vhodné řešení je to hlavně z důvodů bezpečnosti a zvýšení plynulosti provozu," zmínil Ladislav Růžička, vedoucí krajského odboru dopravy a silničního hospodářství. Podle něj bude po dokončení projektu celá oblast bezpečnější i pro chodce.
Celý projekt si vyžádá asi čtyřicet šest milionů korun, kraj zaplatí 29 milionů, město sedmnáct. "Termín otevření byl stanoven na 8. listopadu letošního roku," uzavřel Kubín.

Jan Procházka