Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 11.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Šrotozemšťan už slyší na jméno Šrotík Botík

Zprávy z regionu

4.9.2007

Autor: Jan Procházka

Šumivým vínem byl pokřtěn na olomouckém Horním náměstí šrotozemšťan - socha dinosaura, vyrobená ze starých elektrospotřebičů, které v pondělí a úterý přinesli obyvatelé města.

Hotovou sochu šrotozemšťana pokřtil v úterý o půl druhé náměstek primátora Svatopluk Ščudlík. Jméno Šrotík Botík zvítězilo v soutěži. Šrotozemšťan se na konci září utká s deseti "příbuznými" z dalších měst o republikový titul. Podle mediální manažerky Asekolu Hany Ansorgové chce společnost touto akcí upozornit občany, že žádný spotřebič nepatří mezi komunální odpad.

Olomouc se loni ve srovnání s ostatními krajskými městy umístila u dna tabulky zpětně odebraného elektrozařízení. Méně elektroodpadu v poměru na obyvatele společnost Asekol vybrala jen v Hradci Králové.

"V letošním roce Olomouc vykazuje rapidní nárůst. Jen za prvních sedm měsíců roku sběr vzrostl na 0,75 kilogramu na hlavu. Pokud bude tento trend pokračovat, každý Olomoučan letos Asekolu odevzdá 1,3 kilogramu elektrozařízení," uvedla Ansogrová. Podobný trend hlásí v případě celého Olomouckého kraje.

Vedoucí oddělení odpadového hospodářství olomoucké radnice Jana Matzenauerová řekla, že spolupráce se společnostmi, které se zabývají zpětným odběrem elektrozařízení, městu přináší úspory. Radnice má uzavřenou od loňského května smlouvu s firmami Asekol, Elektrowin a Ekolamp. "V prvním pololetí přestavovaly podle našich propočtů celkové úspory 570.000 korun," uvedla Matzenauerová. Podle ní radnice před uzavřením smlouvy se společnostmi, které se zabývají zpětným odběrem elektroodpadů, platila za likvidaci například televizoru 100 korun, za lednici 350 korun a za zářivku osm korun. Olomoučané se mohou vyřazeného elektrozboží zbavit například ve sběrových dvorech a při sběrových sobotách.

„Happening výrazně předčil naše očekávání. Nejvíce lidé nosili televize, monitory, klávesnice, rychlovarné konvice a žehličky,“ sdělila Hana Ansorgová a dodala: „Očekáváme, že vysoký zájem se příznivě odrazí na návštěvnosti sběrných dvorů a obsahu popelnic.“
Další akce ze série „Nakrmte Šrotozemšťana 2007“ proběhne ve dnech 5.-6. září v Ostravě.

Jan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Reklama

Obchodní centrum - OC CITY

Katalog firem » Obchod » Supermarkety, hypermarkety, obchodní domy a centra

Olomouc CITY je obchodní a zábavní centrum s dlouholetou tradicí, kde zákazníci najdou klidnou a příjemnou atmosféru pro nakupování a zábavu. Naleznete zde prodejny známých módních značek,...