Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 2.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Studenti Gymnázia Uničov si spolu  s pamětníky připomenou oběti holocaustu

Zprávy z regionu

26.1.2010

Autor: Aleš Langer

Památku obětí holocaustu si zítra připomene uničovské gymnázium. Studenti dějepisného semináře se v tento den budou věnovat poznávání různých tváří nacistické genocidy a především si budou moci vyslechnout vzpomínky těch, jejichž osudy byly holocaustem natrvalo poznamenány.

Dopolední program bude zahájen prezentací studentských příspěvků, v nichž seminaristé představí kořeny nacistické antisemitské ideologie, problematiku Norimberských zákonů a různé projevy protižidovské perzekuce a seznámí své kolegy také s některými místy, s nimiž bylo za války spojeno takzvané konečné řešení židovské otázky. Úvodní blok bude doplněn krátkým filmem, taktéž z dílny zdejších studentů.
V další části se dostanou ke slovu mladí badatelé, kteří se hlouběji zaměřili například na osudy židovských obyvatel blízkého regionu v době druhé světové války. První z představených seminárních prací se věnuje židovským rodinám na Úsovsku a Mohelnicku, druhá mapuje příběhy zachránců a zachráněných. Badatelským aktivitám v souvislosti s holocaustem se uničovští studenti věnují pod vedením své profesorky Jaromíry Lónové již několik let, jejich práce na toto téma byly v minulosti několikrát oceněny, například v celostátní soutěži Daniel.
Připomínka významného dne vyvrcholí setkáním s trojicí pamětníků, kteří se s holocaustem setkali tváří v tvář. Jiří Fišer bude hovořit o svém věznění v Osvětimi a o setkání s "andělem smrti" Josefem Mengelem, lékařem, který osvětimské děti používal jako objekty svých hrůzných experimentů. Alžběta Dostálová prošla jako dítě terezínským ghettem a Dagmar Šímová patří k těm, kdo vděčí za záchranu svého života siru Nicholasu Wintonovi.
"V současné době stále častěji čelíme různým pokusům o relativizaci faktu vyvražďování Židů za druhé světové války, proto se na naší škole snažíme tomuto tématu intenzivně věnovat," objasňuje cíle tohoto projektu Jaromíra Lónová. "Hledáme pamětníky, kteří by mladým lidem mohli zprostředkovat své autentické zážitky. Historie na stránkách učebnic připadá studentům příliš vzdálená, zatímco svědectví pamětníka je svou bezprostředností vždycky intenzivně zasáhne, dodala Lónová.
Den holocaustu se v České republice připomíná jako významný den od roku 2004 vždy 27. ledna. Toho dne roku 1945 osvobodila Rudá armáda vězně z koncentračních táborů v Osvětimi a Březince, jež se staly symbolem vyvraždění šesti milionů Židů v době druhé světové války.

Aleš Langer

Reklama

NEPALI RESTAURANT

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Stylová nepálská restaurace s nabídkou specialit z nepálské kuchyně. Polední menu nabízíme formou bufetu.