Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 3.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Konzervatoř brání odvolaného ředitele. Vyrazí za něj demonstrovat do Prahy

Zprávy z regionu

7.6.2012

Autor: onar

Pan ředitel pozvedl naši školu a odvolat ho nenecháme. S touto myšlenkou se vydávají do Prahy studenti olomoucké Konzervatoře Evangelické akademie. Vyzbrojeni houslemi a dalšími hudebními nástroji hodlají uspořádat hudební happening před místem, kde tou dobou bude jednat synod Českobratrské církve evangelické. Právě ta konzervatoř zřizuje.

Neobvyklý hudební doprovod bude mít synod evangelické církve, který se koná v pátek a sobotu v pražském Emauzkém klášteře. Studenti z olomoucké konzervatoře totiž před budovou hodlají uspořádat dvoudenní happening na podporu ředitele Františka Fialy. Ten byl totiž před několika dny nečekaně odvolán z funkce. ”Rozhodli jsme se pro toto radikální řešení, protože žádné jiné už nám prakticky nezbylo. Snažili jsme se o navázání komunikace mezi studenty a Synodní radou, ale ve výsledku to nepřineslo žádné ovoce, protože nás zřizovatel vůbec nevzal na vědomí. Jde nám především o otevřené jednání a spravedlnost, to bychom od církve očekávali. Budeme tedy požadovat nejen sdělení důvodů odvolání pana ředitele, ale i přezkoumání rozhodnutí o jeho odvolání”, uvedla předsedkyně studentské rady školy Tereza Červinková. Akci podle ní přijdou kromě studentů podpořit i pedagogové a bývalí absolventi, odbory pedagogů školy a dokonce i část pražské umělecké obce. Církevním představitelům chtějí zpívat třeba husitské chorály.

Ředitel František Fiala byl po deseti letech ve funkci odvolán v půlce dubna údajně bez udání důvodu. "Školu vedl dobře, zvyšoval se počet absolventů přijatých na vysoké školy, zvýšil se počet projektů," uvedl Robert Mimra, který včera rezignoval na post zástupce ředitele školy. Jeho slova potvrzuje i pedagožka Marika Žáková. “Není to poprvé, co s námi zřizovatel jedná podobným způsobem. Na škole učím již několik let a pana ředitele Fialu vnímám jako člověka, který za dobu svého působení školu neuvěřitelně pozvedl a zkvalitnil. Proto jsem jeho odvolání absolutně nečekala a nenapadá mě momentálně jediný rozumný důvod, proč k tomu došlo“, domnívá se Žáková. Cílem demonstrace by podle Mimry mělo být i zahájení jednání o možné změně zřizovatele. Tím by se mohl stát Olomoucký kraj. Náměstek hejtmana Pavel Sekanina, pod nějž rezort školství spadá, by se změně nebránil. “Kompetence zřizovatele bychom převzali rádi, o této možnosti se už v minulosti dokonce hovořilo. Současný zřizovatel by s tím ale musel souhlasit,” vysvětlil Sekanina.
Pokud protestující neuspějí, hrozí údajně odchod studentů i učitelů ze školy.
Konzervatoř Evangelické akademie v Olomouci působí od roku 2008, kdy sem přesídlila z Kroměříže. Studuje na ní zhruba 100 posluchačů, nejvíce v oboru zpěv. Konzervatoř nabízí i dalších zhruba 20 hudebních oborů.

onar

Reklama

C.A.O.F. - Martin Křena

Katalog firem » Auto - moto » Autodíly

Prodej autodílů, autoservis, dovoz aut z EU, prodej lodí. Komplexní sortiment značkových autodílů, značkových olejů (Shell, Mobil, Valvoline, Castrol) a to vše za skandálně nízké ceny!