Reklama

Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej, venku je 18.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Svatomartinské husí hody: Vychutnejte si pečínku v olomouckých restauracích - klasicky i netradičně

Tipy a názory

5.11.2015

Autor: Zuzana Doleželová

Dozlatova upečená křupavá kůrčička, skvělé zelí, ještě lepší knedlíky a neodolatelná vůně, která vás rozhodně nenechá chladnými – tak přesně takhle budou vypadat Svatomartinské hody v Olomouci. Pečená husa na svátek svatého Martina je českou tradicí, která rozhodně stojí za to. A kam všude se můžete na husí hody vypravit? Podívejte se s námi...

Vychutnejte si pečínku v olomouckých restauracích - klasicky i netradičně Vychutnejte si pečínku v olomouckých restauracích - klasicky i netradičně Foto: Depositphotos.com

Na pekáč se prý husa dostala za trest. Jedna legenda praví, že husám se stalo na podzim osudné jejich kejhání při bohoslužbě. Údajně rušily slovo boží natolik, že zkrátka musely na pekáč. Druhá legenda souvisí přímo s postavou svatého Martina, který se před volbou na biskupa rozhodl skrývat a jako svůj úkryt zvolil husník. Jenže zrádné husy jej svým hlasitým kejháním prozradily. A tak skončily na pekáči. Ať už to bylo tak či onak, dodnes si na nich právě na svátek svatého Martina pochutnáváme. A pokud se vám s husou nechce "zápolit" doma, máme pro vás pár tipů na zajímavé menu, které vám naservírují v olomouckých restauracích.

Archa restaurant a hotel na Svatém kopečku odstartuje husí hody již 7. listopadu a na jejich speciality si můžete zajít do 11. listopadu. Tady si pro vás připravili husí paštičku balenou v domácí uzené slanině, drůbeží vývar nebo zelňačku s uzenými játry, husí jatýrka restovaná s jablky, zjemněná zakysanou smetanou, a jako hlavní chod se bude podávat staročeská pečená husička na rozmarýnu s houskovými a bramborovými knedlíky a červeným zelím, pečené husí stehýnko na tymiánu, zelenině a pomerančích servírované se šťouchanými bramborami či pečené husí stehýnko ložené na dušeném listovém špenátu s bramborovými placičkami. Můžete se těšit i na dezert a myšleno bude i na ty, kteří se s husou moc nekamarádí.

Takto vypadá menu v hospůdce Kolárka Takto vypadá menu v hospůdce Kolárka

Dozlatova upečenou husu budou mít i v Renomé Restaurant Grill and Bar. Svatomartinské menu se bude servírovat od 7. do 11. listopadu. A i tady bude jistě z čeho vybírat. Hospůdka Kolárka zve na Svatomartinské hody ve dnech 8. a 11. listopadu. Co se bude podávat? Kuchaři si pro vás připravili drůbkovou polévku, husu s červeným zelím a variací knedlíků a jako dezert si budete moci vychutnat vdolečky. Objednávky přijímají u obsluhy nebo na čísle 776 822 226.

Na husí hody zve i restaurace Leguán. Také tady si pochutnáte na dozlatova upečené huse, tradičních knedlících a zelí, a to od 9. do 13. listopadu. Restaurace U Rytíře pořádá Svatomartinské hody od 11. do 14. listopadu. V nabídce bude husí sádlo s jarní cibulkou a chlebem, husí paštika s brusinkami a mandlemi, pečená husa s červeným a bílým zelím a variací knedlíků, pečené jablko se skořicí a karamelem nebo ořechová palačinka s banánem a čokoládou. Objednávky přijímají na čísle 585 423 726.

Svatomartinskou husu budou mít také v Hanácké hospodě. Pečínku a další speciality si tu budete moci dát od 9. do 15. listopadu. Připravena bude husí paštika balená v drcených mandlích, kaldoun se zeleninou a domácími nudlemi, restovaná husí játra s pancettou, šalotkou a čerstvou majoránkou, konfitované husí stehno s kaštanovou nádivkou a čokoládové brownie s višněmi. Celé menu k přečtení tady.

V restauraci Lobster začínají tradiční Svatomartinské hody stylově přesně 11. listopadu v 11 hodin a 11 minut. Menu pro vás připraví tým šéfkuchaře Jaroslava Klára, takže se máte na co těšit. Pokud se rozhodnete zajít na pečenou husu právě sem, je lepší si rezervovat místo, a to přímo u personálu, nebo prostřednictvím webových stránek. Podávat se bude pěna z husích jater, silný husí vývar, grilovaná husí jatýrka s marinovanou švestkou, pomalu pečená čtvrtka husy s karamelizovaným červeným zelím a otickým kysaným zelím, roláda z husy se slaninou guanciale nebo mousse z jedlých kaštanů. Kompletní menu zde.

Restaurace U Klásků láká na Svatomartinské hody od 11. do 15. listopadu. A na co se můžete těšit? Připravuje se kompletní menu – čeká vás husí paštika s mandlemi a pomerančovou marmeládou nebo husí játra v sádle s rozmarýnem jako předkrm, pak martinský vývar s masem a nudlemi a jako hlavní chod si můžete objednat pečené stehno po staročesku nebo pečené stehno na pomerančích přelité omáčkou demi glace, nadívané pečení husí prso přelité mandlovou omáčkou či restovaná husí játra na portském víně. Celé menu najdete tady. K těmto dobrotám lze doobjednat knedlíky a zelí dle libosti. Pro jistotu si však rezervujte místo na čísle 585 751 908 nebo 602 543 443.

K pečené huse se skvěle hodí mladá vína. Ani o ta nebude během hodů v olomouckých restauracích nouze... K pečené huse se skvěle hodí mladá vína. Ani o ta nebude během hodů v olomouckých restauracích nouze... Foto: Depositphotos.com

Svatomartinské hody připravují na 11. listopadu i v restauraci U Letiště v Bohuňovicích. Tady ochutnáte husí játra na grilu, domácí paštiku, pečené husí stehno s červenou řepou, pečené husí stehno, červené zelí s jablky, pečené husí stehno na houbovém ragů. Detailní informace o akci najdete na Facebooku.

Na Svatomartinské hody se chystá i restaurace Caesar. Na husím menu si budete moci pochutnat od 11. do 15. listopadu a čeká vás jemná husí paštika s domácí hruškovou marmeládou a dokřupava opečenými tousty jako předkrm, pak si můžete dopřát husí vývar s domácími nudlemi a zeleninou. Na výběr budou hned dva hlavní chody - pečená husí roláda s houskovou nádivkou doplněnou slaninou, husími jatýrky a petrželkou, červené zelí, bramborové placičky nebo konfitované husí stehno s červeným zelím podávané s karlovarským a houskovým knedlíkem. A jako sladká tečka bude podáván šéfkuchařův kokosový cheesecake s Malibu a čokoládovou omáčkou.

Restaurace U Macků bude mít na menu od 11. do 13. listopadu svatomartinskou husu, červené a bílé zelí, houskový a bramborový knedlík a k tomu si budete moci dát Svatomartinské víno. Svatomartinské hody pak vystřídají ty zvěřinové. I ve Fojtství na Svatém Kopečku se bude hodovat, a to od 12. do 15. listopadu. Restaurace zve na tradiční Svatomartinskou husu a první letošní víno z Vinných sklepů Valtice. Těšit se můžete na několik husích specialit - například na paštiku z husích jater s pistáciemi nebo konfitovaná husí játra s cibulovou marmeládou, husí vývar s masem, zeleninou a nudlemi, pomalu pečené husí stehno, červené zelí s jablíčky a bílé zelí se slaninkou a chlupatými bramborovými knedlíky, pomalu pečené husí stehno s žemlovou nádivkou a cibulovým zelím či husí prso s kůží pečené s medovo-vinnou omáčkou a šťouchanými brambory. Kompletní menu najdete na webu. Rezervujte si místo na telefonním čísle 585 385 005.

Foto: Archiv restaurace Fojtství

Svatomartinské husí hody vás čekají také v restauraci Moravský grunt. Od 11. do 15. listopadu se bude podávat domácí husí paštika a brusinky, husí játra na červeném víně a smažené cibulové kroužky, husí kaldoun s domácími nudlemi, husí roláda nadívaná kaštanovo-houbovou nádivkou s bramborovou kaší nebo třeba pečená husa, bílé a červené zelí, bramborový a houskový knedlík a na závěr sladká tečka v podobě čokoládového dortu s malinovou omáčkou. Kompletní menu k nahlédnutí zde. V pátek a v sobotu vás navíc čeká živá moravská hudba. Je nutná rezervace na čísle 777 798 987 nebo osobně v restauraci.

Denisova šest pořádá 13. listopadu Svatomartinské slavnosti. V menu bude tradiční polévka kaldoun, restovaná husí játra se šalotkou podávaná na bramborové placce, konfitované husí stehno, bílé a červené zelí, domácí špekový knedlík, pošírované švestky v karamelu s vanilkovou zmrzlinou. Budou se podávat i vína, takže se máte na co těšit. Celé menu je zde. Rezervace jsou nutné předem u obsluhy, telefonicky 736 173 012 nebo e-mailem Denisovasest@gmail.com.

Ať už se vám zalíbí jakékoliv menu, určitě byste si neměli nechat pečenou husu ujít. Rozhodně vám totiž zachutná. A zhřešit takhle jednou za rok je povoleno! No i když... ono se vlastně dost dobře může stát, že z jedné pečínky se vyklube husí tour po několika restauracích. Příjemné hodování :)

Autor článkuZuzana Doleželovádolezelova@nejlepsi-adresa.cz

Zuzana Doleželová