Dnes je pátek 1. července 2016, svátek má Jaroslava
Aktuální teplota: 17 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tradiční poštu nahradila restaurace

Dopřejte si pauzu a užijte si luxusní prostředí nově vzniklého Svatováclavského restaurantu.

23.11.2015 15:21

TEXT: BARBORA SÍSOVÁ | FOTO: JAN PROCHÁZKA

Možná si ještě vzpomínáte na bouřlivé, kontroverzní diskuze ohledně zániku pošty na náměstí Republiky. Ta tam nakonec zůstala, avšak přesunula se do menšího prostoru, kde dřív bývalo květinářství. To se zase přesunulo do míst, kde dřív mívala pošta trezory. A co se stalo s prostorem po bývalé poště? Tam se otevřel Svatováclavský restaurant, zážitková restaurace se zajímavým neorenezančním interiérem. Podívejte se s námi dovnitř...

K dispozici je salónek, který může být vhodným místem pro malou svatbu nebo například promoci, přece jenom Univerzita je kousek.
Vybírat si můžete z velké řady různého posezení, od stolů kulatých, hranatých až po pohodlná sofa, kde si můžete vychutnat například kávu nebo sklenku vína.
Tabule prostřená jako na zámku. Pro menší rodinnou oslavu ideální.
Tento stůl je vhodný například pro romantickou večeři ve dvou.
Svatováclavský restaurant vznikl místo bývalé pošty, která tu byla zhruba 130 let. Lidé sem byli zvyklí chodit pro dopisy a balíky a najednou je zde něco úplně odlišného. "Když se rozhodlo o tom, že se pošta přestěhuje, nabídli majitelé vedení Svatováclavského pivovaru, zda nechce prostoru využít třeba k rozšíření restaurace, která se nachází ve stejné ulici. Nechtěli jsme, aby prostory zchátraly, a tak jsme se rozhodli místo pronajmout,“ popisuje Josef Knapek, který však vysvětluje, že vzniklý restaurant nemá se Svatováclavským pivovarem příliš společného.

Svatováclavský restaurant

Otevřeno: pondělí-úterý: 11:00- 22:00, středa-sobota: 11:00-24:00, neděle: 11:00-20:00
Adresa: Mariánská 2, Olomouc

"Oba podniky mají stejné vedení a v obou se čepuje naše vlastní svatováclavské pivo, koncept je však naprosto odlišný. Zatímco pivovar je určen pro větší skupinky přátel, kteří sem chodí hlavně popít a k tomu něco zakousnout, nově vzniklý restaurant by měl lidi přimět zastavit se v tomto uspěchaném, hektickém světě a vychutnat si společný oběd, večeři, promoci, svatební hostinu nebo jen dezert s kávou." Tomu je přizpůsobeno také prostředí restaurantu. Když jsem vešla dovnitř v domnění, že se jedná pouze o rozšíření Svatováclavského pivovaru, pohled mě zcela překvapil. Najednou si připadáte, jako byste se octli někde na zámku – velké křišťálové lustry, mohutné závěsy, stylové tapety i repliky Monetových obrazů, to vše doplňuje nábytek z přelomu minulého století. Tady se zastavil čas už před mnoha lety.

"Celý interiér jsme si navrhovali sami bez pomoci architektů. Chtěli jsme dát budově punc novorenezance, aby se zde odrážel zhruba přelom 19. a 20. století, tedy období do první světové války. Chceme, aby se lidé cítili příjemně, zapomněli chvíli na všechny starosti, které je čekají za zdmi restaurace," popsal Josef Knapek.
Uspokojení vyvolává už jen pouhý pohled na podávané jídlo a co teprve, až ochutnáte první sousto...
Aby se vám na okolní svět zapomínalo co nejlépe, rozhodli se majitelé restaurace hosty pozvat například na pětichodové nebo šestichodové degustační menu, která jsou šéfkuchařem Markem Holičkou navrženy tak, aby se chutě jednotlivých chodů dokonale snoubily. Vybrat si můžete z pokrmů i sami podle vlastních chutí. Restaurace se snaží vyhovět jak lidem, kteří preferují raději zdravou kuchyni – panna cotta z kozího sýra s červenou řepou, polenta se sušenými rajčaty, houbové risotto s lanýžovým olejem nebo dýňové raviolli s kozím sýrem, tak těm, kteří preferují klasickou českou kuchyni – terina ze zauzeného hovězího jazyka s křenovou pěnou, srnčí hřbet s gratinovanými bramborami, kaštany a liškami, vepřový bůček na tmavém pivu. To vše můžete zapít některým ze čtyř druhů svatováclavských piv, které sem proudí "pivovodem" ze sousedního pivovaru, nebo sklenicí vynikajícího vína z Česka, Itálie nebo Francie.
Terinka ze zauzeného hovězího jazyka, křenová pěna, chlebový chips
Srnčí hřbet, bramborový gratin, kaštany, lišky
Rozebraný štrůdl, tvarohový krém, vanilková omáčka
Panna cotta z kozího sýra, pistáciová houba, červená řepa
Mořský ďas, pošírovaná zelenina, šafránový rybí vývar, shiitake
Ostružinový cheesecake, rybízové želé, citronová pěna
Za zmínku rozhodně stojí i zdejší dezerty, které si můžete vychutnat s kávou například na některém z pohodlných sofa. Vánočně vás naladí rozebraný štrůdl s tvarohovým krémem a vanilkovou omáčkou, vzpomínky na podzim ve vás naopak vyvolá ostružinový cheesecake s rybízovým želé a citronovou pěnou.
Každý den je v nabídce polední menu. Pokud však máte pouze krátký čas na oběd, raději si návštěvu této restaurace nechejte na jindy, v těchto vznešených prostorech by totiž opravdu byla škoda spěchat...

Historie budovy, kde sídlí pošta a Svatováclavský restaurant

Poštovní úřad sídlí v budově na dnešním náměstí Republiky již téměř sto třicet let. Budova byla postavena v letech 1884–1885 podle návrhu předního odborníka na výstavbu pošt v Rakousko-Uhersku, architekta Friedricha Setze v jednotném neorenezančním slohu. Po postavení tzv. hlavní olomoucké pošty byla do téže budovy umístěna i první telefonní centrála. Pro novou, značně rozšířenou telefonní ústřednu byla v roce 1922 budova hlavní pošty nastavěna o jedno patro, čímž budova ztratila typickou atiku s věžovým zakončením a hodinami. Budova v neorenezančním stylu si i přes mnohé přestavby v průběhu 20. století zachovala mnohé původní detaily, z nichž nejvýraznější jsou dvě alegorické sochy na průčelí v prvním patře budovy. Sochy neznámého autora mají symbolizovat poštovnictví a telegrafii, což dokazují i jejich atributy, mimo jiné caduceus (symbol přenosu informací), dopisy, poštovní svitek, telegrafní sloup, okřídlené kolo, ale také symboly postiliónské trubky a elektrických výbojů ve dvou kartuších pod sochami. V roce 2014 měla pošta budovu opustit a přesunout se do nákupní galerie Šantovka, nakonec se přesunula pouze do menších prostor, kde bylo květinářství.

Barbora Sísová (sisova@olomouc.cz)

Sdílet

© 1997-2016 NEJLEPŠÍ ADRESA a.s.
Všechna práva vyhrazena. Právní informace