Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 2.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tak trochu jiné evangelium. V Tramtarii se nebojí jít proti zažitým mýtům

Kultura

30.11.2011

Autor: Kamila Kotková

Nový titul divadla Tramtarie zavádí návštěvníky do Ameriky devadesátých let. Inscenace s trochu divokým názvem Marlboro Man Evangelium čerpá volně motivy ze současné komiksové série Kazatel. Neobvyklá podívaná v divadelním prostředí nabízí černý humor, nový pohled na náboženskou tematiku i zapojení publika do hry.

Chcete-li poznat, co je to postmodernismus, pak navštivte Tramtarii. Její nejnovější titul Marlboro Man Evangelium v sobě ukrývá téměř všechny principy tohoto uměleckého směru. Mezi hlavní motiv hry patří reinterpretace zažitých mýtů, tedy hlavní pilíř postmoderny. Dále ve hře najdou návštěvníci mísení jednotlivých žánrů, stírání hranic mezi vysokým a nízkým uměním, kde si každý divák může vybrat svoji verzi čtení příběhu, decentralizaci příběhu, který se třepí a zaplétá, nebo shazování autorit z piedestalu.
Inscenace Marlboro Man Evangelium vypráví příběh velkolepého putování skrz na skrz Amerikou. Podivná trojice hlavních hrdinů vyráží z Texasu s jasným cílem: najít Boha a zeptat se ho, proč opustil své svěřence, které vlastně stvořil. Zároveň se nad světem schyluje k jaderné válce a z nebe odcházejí andělé. V pestré inscenaci si každý může najít to své. V širokém žánrovém spektru má své místo western, fantasy, love story i road movie. Divák si může také vybrat, jak k příběhu přistoupí. Publikum se totiž může bavit lehkými vtípky a bizarními scénami, náročnější divák zase může hledat v příběhu hlubší filozofické myšlenky. Svou funkci plní v představení i cynický a černý humor i časté vulgarismy.

V roli hlavního hrdiny Chrise Jestera se představil student Janáčkovy akademie múzických umění Matěj Mužík, který spolu s irským upírem Kidem, kterého ztvárnil Vojtěch Johaník, vytváří zábavné, věčně opilé parťáky. Alkohol konzumují i na jevišti a jejich přesvědčivé vystupování lehce v divákovi probouzí podezření, zda v lahvích od piva nemají něco ostřejšího. Jakmile se však děj dostává do vážné roviny, opileckou masku odhazují a jednají s plnou soustředěností. Za svůj výkon si zaslouží pochválit i hlavní hvězda inscenace Lily (v podání Petry Konvičkové), která doplňuje trojlístek podivných cestovatelů. Pohodu westernového městečka vnáší do hry rázná hostinská, kterou hraje Dáša Rybářová. Ta dokonce ze své role nevystupuje ani o přestávce, když žíznivým divákům nabízí ke koupi nápoje z divadelního baru. Neodolatelný je také Václav Stojan coby rozpustilý anděl, který si dlouhou chvíli krátí v nočním klubu.

Netradiční i efektní je samotná scéna, která zasahuje i do hlediště, a diváci tak mají k hercům blíž. Její autorkou včetně kostýmů je Katarína Kováčiková. Inscenace Vítězslava Větrovce, Terezy Neznalové a Matyáše Dlaba jistě zaujme především mladou generaci. Dále osloví všechny příznivce westernu i milovníky komiksů. Jediné co se dá odvážné inscenaci vytknout je přílišná délka. Některé výstupy potom působí zbytečně zdlouhavě. Jinak ovšem díky za odvážný krok, příkladnou ukázku postmodernismu a večer dobré zábavy.

Kamila Kotková

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip