Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 6.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Taste of India: Užijte si vůni a chuť Indie přímo v centru Olomouce

Tipy a názory

29.9.2015

Autor: Barbora Sísová

Pokud rádi poznáváte exotickou kuchyni, máme pro vás jeden žhavý tip, který se nachází přímo v centru Olomouce. Restaurace Taste of India nabízí všem příležitost proniknout do tajů tradiční indické kuchyně provoněné kari kořením, dochucené špetkou chilli a koriandru. Pokud máte chuť podniknout krátkou cestu do Indie, pak se dveře v Sokolské ulici právě otvírají a vy nás můžete následovat.

Užijte si vůni a chuť Indie přímo v centru Olomouce Užijte si vůni a chuť Indie přímo v centru Olomouce

Zatímco většina indických restaurací už na první pohled dává znát, že tady milovníci smaženého sýru a guláše nepochodí, olomoucká restaurace Taste of India vsadila spíše na strohý, jednoduchý styl. A tak vás možná překvapí, že se nikde nenachází žádné sošky bohů ani orientální umění. "Chtěli jsme, aby sem lidé chodili především na dobré indické jídlo, které zde připravují kuchaři z Indie, než aby se přišli kochat honosným orientálním interiérem. Zvolili jsme zatím pouze jednodušší styl tak, aby se zde hosté cítili příjemně a chutnalo jim," popsal majitel restaurace Kumar Davinder který žije v České republice už patnáct let, otevřít restauraci se však rozhodl až letos v dubnu.

Restaurace je spíše strohá, Indii připomíná pouze pár plakátů. Restaurace je spíše strohá, Indii připomíná pouze pár plakátů.
Zatímco kuchyni ovládají Indové, bar má na starosti vždy česky mluvící personál. Zatímco kuchyni ovládají Indové, bar má na starosti vždy česky mluvící personál.

Jestli jste zatoužili ochutnat nějaký indický pokrm, ale nejste si úplně jisti, zda vám jako začátečníkovi bude tato kuchyně chutnat, pak vyzkoušejte obědy formou bufetu. Každý všední den od 11:00 do 15:00 je připravena nabídka formou “bezedného talíře,” můžete si tedy nabrat jídla, kolik sníte, a zaplatíte pouze 110 korun. Součástí bufetu jsou vždy dvě vegetariánská jídla, jedno s masem, dva druhy příloh a dresing či desert. K bufetu se podává i polévka, za kterou si však připlatíte navíc 20 korun. Výhodou tohoto systému je, že můžete ochutnat hned několik jídel najednou a udělat si tak představu nejen o tom, zda vám indická kuchyně chutná, ale také co přesně byste chtěli příště na talíři.

Forma obědového bufetu je ideální jak pro experimentátory, tak velké jedlíky. Za 110 korun si můžete nabrat co hrdlo ráčí. Forma obědového bufetu je ideální jak pro experimentátory, tak velké jedlíky. Za 110 korun si můžete nabrat co hrdlo ráčí.
Na nás čekala rajčatová polévka, Achari Aloo (brambory s kořením), indické nudle s cibulí, chilli a zelím,
Dal Amritsari (čočka s koriandrem) a  kuře s cibulí s rýží basmati a plackou naan Na nás čekala rajčatová polévka, Achari Aloo (brambory s kořením), indické nudle s cibulí, chilli a zelím, Dal Amritsari (čočka s koriandrem) a kuře s cibulí s rýží basmati a plackou naan

Pokud se sem nezvládnete dostat v období poledního menu, čeká na vás velmi pestrá nabídka ze standardního jídelního lístku, na základě kterého si můžete sestavit plné indické menu, od předkrmu až po dezert. "Jelikož Indie je velká země, kde se prolíná hned několik náboženství, nenajdete v našem jídelním lístku hovězí ani telecí, protože kráva je posvátným zvířetem hinduistů, ale ani vepřové, které zase nejedí muslimové. Proto nabízíme především kuřecí, jehněčí nebo krevety,“ popisuje šéfkuchař Ojesh Pratal Bhaskar, který pochází ze severní Indie a dodává, že zatímco zahraniční turisté zpravidla sáhnou po jehněčím, Češi si dají raději kuře. Oblíbené jídlo nejen v Indii, ale i u zdejších hostů je například chicken tikka masala, což jsou kousky kuřecích marinovaných prsou, zapečených v peci tandoor, dušené s kořením a podávané s bohatou exotickou masala omáčkou. Milovníci ostrých pokrmů zpravidla ukáží prstem na chicken vindaloo, tedy kousky kuřecích prsou uvařených s bramborami v pálivé omáčce, někteří z nich však po ochutnání dokáží nasadit zajímavý výraz. "Češi si rádi objednávají i jídla, která máme označena jako ostrá nebo extra ostrá, ale mnohdy jsou překvapeni, že je jídlo ostré až příliš. Proto se vždy hosta ptáme, jak má velké zkušenosti s indickým jídlem, jaký si přeje stupeň ostrosti nebo zda má s nějakým konkrétním kořením problémy, aby se jídlo dalo připravit tak, aby mu chutnalo,“ vysvětluje kuchař, že ačkoliv se snaží jídlo vařit co nejautentičtěji podle tradičních indických receptů, mnohdy je potřeba přizpůsobit je českým chutím.

Co nám indický kuchař doporučil k obědu? Ochutnali jsme pochoutku Chicken Tikka Masala z tandoor pece nebo vegetariánský pokrm z čočky Dal Makhni. Příloha byla volena klasicky - rýže a placka naan. Co nám indický kuchař doporučil k obědu? Ochutnali jsme pochoutku Chicken Tikka Masala z tandoor pece nebo vegetariánský pokrm z čočky Dal Makhni. Příloha byla volena klasicky - rýže a placka naan.

Za ochutnání rozhodně stojí také některá specialita z pece tandoori, kde se připravují nejen vynikající placky naan, které můžete ochutnat jak samotné, tak například zapečené s česnekem a máslem, kešu a rozinkami nebo mátou, ale také nejrůznější zapečené pokrmy. "Doporučil bych asi tandoori chicken, tedy kuřecí stehýnka marinovaná v tradičním jogurtu a koření, zapečená v peci tandoori. Je to poměrně časově náročný recept, kdy se stehna marinují den předem, ale je to moc dobré a pokud jídlo neznáte, tak vřele doporučuji," popisuje kuchař.

Kuchaři si vše připravují sami - nejen pokrmy, ale i pečivo. Kuchaři si vše připravují sami - nejen pokrmy, ale i pečivo.
Indický chléb naan vyrábí z pšeničného těsta a připravují v peci tandoori. Indický chléb naan vyrábí z pšeničného těsta a připravují v peci tandoori.

Nabídka jídel v této restauraci mile potěší také vegetariány. Pro ty je připravena bohatá nabídka předkrmů, jejichž základem je hlavně červená nebo žlutá čočka. Své indické hodování tak můžete zahájit například s paneer pakoras (smažený domácí sýr v čočkovém těstíčku), veg samosa (smažené trojuhelníčky, plněné brambory a hráškem) nebo veg pakora (smažená zelenina po indicku), ochutnat můžete také čočkovou nebo rajčatovou polévku. "Z hlavních vegetariánských jídel bych doporučil například palak paneer - čtverečky domácího sýru uvařené s rajčatovo – cibulovou omáčkou a špenátem nebo dal makhni, což je tmavá čočka, připravená v tandoori peci s máslem, smetanou a rajčatovým pyré, ochucená česnekem, kmínem a zázvorem. A jak říká s úsměvem kuchař, na své si zde přijdou i čeští omáčka´s people. V nabídce je například domácí mátové (s chilli, jogurtem a koriandrem) nebo sladké mangové chutney

Doporučujeme ochutnat tradiční jogurtový drink mango lassi Doporučujeme ochutnat tradiční jogurtový drink mango lassi

Kromě tradičních jídel si můžete vychutnat i pravé indické nápoje – sweet lassi (sladký jogurtový nápoj s růžovou vodou ), salted lassi (slaný jogurtový nápoj se semínky římského kmínu), mango lassi (jogurtový nápoj s mangem). Pokud byste zatoužili po něčem ostřejším, jsou v nabídce také dvě indická piva – KingFisher a Kobra nebo indický rum – Old monk nebo indické víno Sula.

Restauraci Taste of India v Sokolské ulici můžete navštívit každý den od 11:00 (o víkendu od 12:00) do 22:00. Ve všední dny je od 11:00 do 15:00 k dispozici nabídka jídel formou bufetu, od 15:00 a o víkendech pak můžete vybírat ze stálého jídelního lístku. Jídlo si můžete objednat také domů a vychutnat si ho v domácím prostředí.

Více informací najdete na webových stránkách restaurace nebo facebooku.

Autor článkuBarbora Sísovásisova@olomouc.cz

Barbora Sísová