Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 13.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Technické informace a dopravní změny v lokalitě Denisova - Pekařská

Zprávy z regionu

3.9.2007

Dopravní režim
V polovině srpna se rada města zabývala stanovením dopravního režimu v tomto území. Na základě poznatků z jednání s odborem dopravy magistrátu města, Policií ČR, dopravním inspektorátem a samozřejmě po debatě s občany a obchodníky z tohoto území bylo rozhodnuto o zřízení pěší zóny s časově neomezenou možností zásobování.
Pro zásobování jsou dopravně vyznačena jednotlivá místa v počtu šesti míst. Dostup k prodejnám z těchto míst určených pro zásobování nepřesahuje v nejméně příznivé části ulice Denisova mezi ulicemi Ztracená a Univerzitní vzdálenost 40 metrů. S ohledem na uspořádání uličního prostoru a blízkost tramvajové tratě je nutností omezení vjezdu pro vozidla nad 6 tun.
Kovové sloupky, oddělující chodník od komunikace a tramvajového tělesa, budou vybaveny řetízky pouze v nepřehledném úseku rozhraní ulice Pekařské a Denisovy. Tato skutečnost umožní bezproblémový ústup chodců na chodník při průjezdu vozidla nebo tramvaje. Zůstane tak zachován smysl pěší zóny – možnost pohybu pěších po celé šířce komunikace.

Řešení ulice Pekařské
Na pravé straně směrem od OD Koruna zůstává dopravní značení obdobné jako před zahájením rekonstrukce.
Jsou zde vyznačena celkem dvě místa určená pro zásobování v délkách 13,2 m a 8,0 m. Dále jsou zde vyznačena místa s možností vyhrazeného parkování. Délka tohoto úseku činí 18,0 m, což umožní parkování pro tři osobní automobily. Druhá plocha pro vyhrazené parkování se nachází za prvním místem vyznačeným pro zásobování a jeho délka činí 50,8 m (8 parkovacích míst).
Na opačné levé straně zůstává místo pro vyhrazené parkování v prostoru před tramvajovou zastávkou „U Koruny” v délce 26,0 m (4 parkovací místa).

Řešení ulice Denisovy
Pro zásobování jsou vyhrazeny celkem čtyři místa. Jedno se nachází v místě vyústění ulice Ostružnické vedle nového pochůzího prostoru podél rohové budovy, ze kterého bude možno zásobovat i protilehlé ulice. Jeho maximální využitelná délka činí 8,0 m. Druhé v délce 12,0 m zůstává ve stejném místě, jako před prováděnou rekonstrukcí, tj. v místě zaústění stávající ulice Ztracené. Třetí místo pro zásobování (pro jediné vozidlo) je umístěno na pravé straně vjezdu do ulice Univerzitní tak, aby i při jeho využití zůstal dostatečný prostor pro vjezd do jednosměrné ulice Univerzitní. Poslední čtvrté zásobovací místo je vyznačeno v místě mezi Divadlem hudby a Vlastivědným muzeem v délce patnácti metrů.
Stávající příjezd do městské památkové rezervace ulicí Univerzitní zůstává nezměněn.
Podstatnou změnou oproti původnímu stavu v obou ulicích je snížení rychlosti průjezdu tramvají a ostatních motorových vozidel, které vyplývá za statutu pěší zóny a respektuje pohyb pěších po celé ploše uličního profilu.

Řešení náměstí Republiky
K dopravní změně dochází rovněž na náměstí Republiky, kde je rušen stávající příjezd na parkoviště (od nároží kostela p. Marie Sněžné a vojenského archivu). Na parkoviště bude nově zřízen jednotný příjezd a výjezd v prostoru před městskou knihovnou. Pro možnost placeného parkování na náměstí Republiky je nově vyhrazeno celkem 69 parkovacích míst, z nichž dvě místa jsou vyhrazena pro osoby s tělesným postižením. V rámci úprav byl přemístěn stávající dopravní ostrůvek s prodejním automatem na vydávání parkovacích lístků do nové vhodnější polohy.

Takto stanovený dopravní režim nemusí být definitivní. V rámci hodnocení zkušebního provozu mohou být učiněny změny a opatření, které budou reagovat na aktuální situaci v rekonstruovaném prostoru.

Reklama

SLOVANSKÝ DŮM

Katalog firem » Kultura a umění » Společenské a kongresové sály

Společenský sál, tenisový kurt, školící prostory pro 10-400 lidí. Loutkové divadlo.