Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 6.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Těšíte se na jaro? Začněte své tělo pomalu probouzet ze zimního spánku

Tipy a názory

25.2.2015

Autor: Veronika Pavlíková

Připadá vám zima už příliš dlouhá? Koukáte z okna a radujete se z náznaků jarního počasí? Nebojte, brzy se dočkáte! Jarní prázdniny dávno skončily, sníh venku roztál, sluníčko se úspěšně snaží prodrat zpoza mraků. Nemůžu vám sice slíbit, že nás již další sněhová nadílka nečeká, tak či onak nám nic nebrání začít o sebe a své tělo opět více pečovat. Ptáte se jak?

Tak například vlasy. Celou zimu odkládáte návštěvu kadeřnice, protože přece nemá cenu schovávat nový účes pod čepicí? A pořádný kulich navíc zakryje kdejaký odrost. Jenže dnů jako stvořených pro pokrývku hlavy nás už moc nečeká. Proto je nejvyšší čas objednat se například do ekologického kadeřnictví Zelená hlava ve Ztracené ulici, kde bude vaše hříva hýčkána přírodní vlasovou kosmetikou holandské značky Fuente. Tyto výrobky nejsou testovány na zvířatech, prodávají se v recyklovatelných PET obalech a neobsahují látky vyvolávající podráždění. Naopak mají pěstící a ochranný charakter, vaše vlasy budou pevnější, hydratované a krásně lesklé, což není po zimě k zahození. Jistě oceníte i péči v podobě přírodních a ručně vyráběných tuhých šamponů. Vypadají jako mýdlo, ale díky směsi esenciálních olejů dokážou zázraky!

Organickou péči mnoha značek koupíte i v prodejně Bioaorganic v Laffayetově ulici 5. Zmiňme třeba šampony Sante, Eubiona, Weleda, Logona nebo Lavera. Je libo ovesný, rozmarýnový, lípový, bambusový, mangový nebo jogurtový přípravek na vlasy? A máme tu i kofein. Balzám s bio kofeinem posiluje oslabené vlasy a proniká až k vlasovému folikulu a pečuje o něj. V prodejně Bioaorganic mají kromě péče o vlasy i zázraky pleťové. Majitelka je shodou okolností zkušená kosmetička a na suchou pokožku doporučuje jednoznačně růžový krém značky Dr. Hauschka. Extrakt z růžových šípků pěstí a regenerují namáhanou pleť.

Dále je třeba věnovat zvýšenou pozornost zimou unavené pleti, která je po přechodech z mrazu do vytopených místností vysušená. Navštivte třeba obchůdek s přírodní kosmetikou U Filípka v Denisově ulici 15 a vyzkoušejte polomastný norkový krém nebo péči s přídavkem hadího jedu. Účinnou hydrataci pro velmi suchou a citlivou pokožku na obličeji i na rukou zaručí řada Bodytip s mandlovým olejem. Nebo se vám více zamlouvá pleťový krém s extraktem z hroznového vína? Záleží jen na vás a na typu vaší pleti. Pokud si přesto nejste jistí, co je to vaše pravé ořechové, jistě vám milerádi poradí.

Přestože kůže na obličeji schytala následky zimy asi nejvíc, neměli byste zapomínat ani na zbytek těla. Třeba takové nohy, ty si v uzavřených botech také vytrpěly své. Úlevu pro ně najdete v Šantovce v Yves Rocher v podobě voňavých krémů, gelů a balzámů. Vaše chodidla si za to týrání v kozačkách trošku hýčkání zaslouží, nemyslíte? Pokud vás trápí suchá kůže, kupte si zvláčňující sprchový gel s medem a bio müsli. Nádherně provoní celou koupelnu a dopřeje pokožce potřebnou hydrataci. Což platí o celé kolekci Culture Bio, která navíc neobsahuje parabeny ani barviva. V rámci řady s medem a müsli seženete i tělové mléko, krém na ruce nebo balzám na rty. V kamenné prodejně i na internetu jistě vyberete z mnoha přípravků a vůní této oblíbené francouzské kosmetiky. Takový sprchový gel s třešňovým květem přivolá jaro zaručeně, alespoň na chvíli.

Vnější krása ale není všechno, zimou ochablé tělo musíte probudit zevnitř! Na řadu přichází pořádná jarní detoxikace. Předjarní dieta zahájená na Popeleční středu neboli čtyřicetidenní půst však není jen záležitostí křesťanů. Podle lékařů naše tělo jednoduše potřebuje přehodit výhybku z masa a tučných jídel na zeleninu, klíčky a luštěniny, případně rovnou na úplný půst. V zimě je třeba přísun energie a tepla, které organismus získává právě z tuků a masa. Na jaře naopak potřebuje tělo pročistit a posílit imunitu. Jak konkrétně? Vyřaďte ze stravy červené maso, tuky, smažená jídla, lepek, mléčné výrobky a jižní ovoce. Základem stravy by pak měla být zelenina, bylinky a bezlepkové suroviny, tedy jáhly, rýže, pohanka, oves nebo třeba quinoa a polenta. Pokud vám tyto pojmy nic moc neříkají, stavte se do obchůdku a kavárny Organica nebo Sklizena, kde jsou tyto a další tělu prospěšné prvky zdravé výživy k dispozici. A poradenství jako bonus je zde samozřejmostí. Dále se doporučuje jíst co nejvíce kvašené zeleniny, například kysané zelí, které obsahuje lactobacily i vitamíny. Protože právě vitamíny tělo v předjaří akutně potřebuje, v ovoci ze supermarketů jich však mnoho není. Na přelomu února a března si zvýšenou pozornost žádají především játra. Právě pro ně je ideální zmíněné kysané zelí, které tělu odlehčí, vhodný je i ostropestřec dostupný například ve formě čajů, jež pomáhá játra regenerovat.

Veronika Pavlíková

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip