Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 7.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kam o víkendu?

Tipy a názory

5.2.2016

Autor: barsi

První únorový víkend bude především ve znamení masopustu, plesů a maškarních zábav. Takže neváhejte, najděte si nějakou zajímavou masku a vydejte se do víru maškarního veselí. Ve Velké Bystřici se v sobotu můžete zúčastnit velkého masopustního průvodu spojeného s pravou domácí zabíjačkou. Se svými dětmi můžete vyrazit na některý z karnevalů a sami si dopřát například Lidový ples v duchu (Wo)men in black nebo Velký divadelní ples v mafiánském stylu Cosa Nostra.

Vydejte se na masopustní veselí, karneval nebo maškarní ples Vydejte se na masopustní veselí, karneval nebo maškarní ples Foto: Archiv Velká Bystřice

Kam na ples

Pátek / 19:00 / Ples Střední školy logistiky a chemie / Výstaviště Flora
Pátek / 19:00 / Ples Slovanského gymnázia / RCO
Pátek / 19:00 / Ples Střední školy obchodu, gastronomie a designu Praktik / Clarion Congress Hotel
Pátek / 19: 00 / Agrární ples / Slovanský dům
Pátek / 20:00 / Reprezentační ples - Konzervatoř Evangelické akademie / Hotel Flora
Sobota / 19:00 / Lidový bál / Výstaviště Flora
Sobota / 19:30 / Velký divadelní bál ve stylu Cosa Nostra / Moravské divadlo

Kam s dětmi

Sobota / 10:00 / Maškarní karneval pro děti  / Moravské divadlo
Sobota / 10:00-15:00 / Bystřický masopust se zabíjačkou / Zámecké náměstí, Velká Bystřice
Sobota / 15:30 / Karneválek se zvířátky / Dům dětí a mládeže
Neděle / 16:00 / Jak na příšery / Divadlo na Šantovce
Neděle / 16:00 / O kouzelné kuličce aneb Jak Vojta k šikovnosti přišel / Divadlo hudby
Neděle / 14:00 / Hurá divadlo / Divadlo na cucky

Kam za hudbou

Pátek / 19:30 / Jam session / Odpočívárna
Pátek / 20:00 / Big Band night / Jazz Tibet Club
Pátek / 20:00 / Loretta / Bounty Rock Cafe
Sobota / 19:00 / Blues survive / ArtUm centrum
Sobota / 20:00 / The Resident – Shadowland / Bounty Rock Cafe
Sobota / 19:00 / Barokní inspirace / Mozartum

Kam do divadla

Pátek / 19:00 / Královny / Divadlo hudby
Pátek / 19:30 / Kabaret Nahatý Shakespeare / Divadlo Tramtarie
Sobota / 19:30 / Kabaret Nahatý Shakespeare / Divadlo Tramtarie
Neděle / 19:00 / Byt na inzerát / Reduta
Neděle / 16:00 / Hubička / Moravské divadlo
Neděle / 19:30 / Antigona / Divadlo na cucky

Je tady první únorový víkend a vzduch je příjemně provoněn masopustními koblížky. Ve většině obcí v okolí Olomouce se totiž slaví Masopust ve velkém – obcí prochází maskovaný průvod a slivovice tu teče proudem. Na jeden takový tradiční průvod, který je už trochu přizpůsoben očím publika se můžete zajít podívat do Velké Bystřice, kam se pohodlně dostanete nejen autem, ale pokud budete chtít vyzkoušet nějaký vzoreček slivovice či punče, tak i vlakem nebo autobusem. Celý masopustní den zahájí průvod a pochod maškar, jehož předáci žádají starostu města o pomyslný jednodenní klíč od městských bran. Poté se již rozbíhá to pravé a nefalšované veselí, doprovázené hudebním vystoupením několika domácích i hostujících kapel. Náměstí provoní zabijačkové dobroty i masopustní koblihy nebo lahodný punč. Závěr masopustního veselí pak zařídí vodění medvěda předem vytčenou trasou, na které se podílejí maškary i návštěvníci. Nebude chybět tradiční masopustní bonbónová tombola, vystoupení velkobystřických folklorních souborů a pro děti je připraveno představení kejklíře.

Bohatý program je tento víkend připraven také pro vaše děti, které se mohou zajít pobavit na některý z karnevalů. Jak karneval v divadle, tak ten v Domě dětí a mládeže slibují bohatý program, plný tance a soutěží. Pokud je vaše dítě spíše pasivnější a raději si vychutná například divadlo. Můžete vyrazit na některou z nedělních pohádek, které nabízí Divadlo na Šantovce, Divadlo hudby i Divadlo na cucky.

Pro dospělé je připraveno v olomouckých klubech hned několik koncertů, každý den navíc můžete vyrazit také do divadla. Čekají vás takové divácké pecky, jako je Kabaret nahatý Shakespeare nebo Královny. Z Prahy přijede olomoucké diváky potěšit Martin Zounar se Zbyškem Pantůčkem a Marcelem Vašinkou v komedii Byt na inzerát. 

Na své si o víkendu přijdou milovníci plesů, kterých je v Olomouci opravdu velké množství, od klasických maturiťáků až po takové plesové lahůdky, jako je například Divadelní bál, který probíhá přímo v prostorech Moravského divadla. Tentokrát je ve stylu Cosa Nostra, takže je předpoklad, že sál zaplní gangsteři s růží v klopě. "Děláme si z mafiánů legraci, základní cíl je pobavit diváky," shrnul Jaroslav Krejčí, který na přípravě večera spolupracuje s Vendulou Fialovou. "Letošní scénář a spoustu nápadů přinesl Jaroušek Krejčí, skromně podotýkám, že téma Mafie jsem vymyslela já, ovšem jeho nápady, které toto téma rozvíjí, tvoří rámec programu. Na moderování moc těším," sdělila Vendula Fialová a prozradila, že v průběhu večera vystřídá hned několik převleků a uvidíme ji také tančit.Návštěvníci divadelního bálu se dočkají také ukázek z oper Lazebník sevillský a Rigoletto, součástí programu je rovněž netradiční módní přehlídka a vystoupení baletního souboru Moravského divadla Olomouc. Po půlnoci se můžeme těšit na cimbálovku Valašské peklo, která má ve svém repertoáru i hity od Beatles či Elvise Presleyho.

Pokud chcete vyrazit na maškarní ples nebo karneval se svými dítky, nechejte se inspirovat naším článkem. Třeba dáte v průběhu pátku dohromady nějakou pěknou masku.

barsi