Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 10.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: letecký den, Kabáti, Hefaiston i Francouzi na pevnůstce

Tipy a názory

26.8.2016

Autor: jap

Máme tu poslední prázdninový víkend. Co nás čeká? Rozhodně toho není málo.

Foto: Jan Procházka

Sobota / Letecký den / Letiště Olomouc-Neředín
Sobota / Hradozámecká noc / hrad Šternberk
Sobota / Noční muzicírování - Clarus kvartet / renasanční lodžie olomoucké radnice
Sobota / 15:30 / Rozloučení s prázdninami / koupaliště Majetín
Neděle / 16:00 / Promenádní koncert se sólisty Moravského divadla / Smetanovy sady
Neděle / 16:00 / Kluk z plakátu / Divadlo na Šantovce
Neděle / 13:00 / Výlet na koloběžkách do Olomouce / start Svatý Kopeček
Neděle / Rendez-Vous / Korunní pevnůstka
Sobota, neděle / Sokolnické lovy / hrad Sovinec
Pátek, sobota / Festival Hrady / hrad Bouzov
Sobota, neděle / Hefaiston / hrad Helfštýn

Poslední prázdninový víkend bud opravdu bohatý. Na své si přijdou rodiny s dětmi i dospělí. V sobotu se v Olomouci koná letecký den. Diváci se mohou těšit na ukázky leteckých soubojů, akrobacii letadel a kluzáků i na seskoky parašutistů. Chybět nebude ani moderní armádní technika a bojové letouny. Dopoledne jsou na programu ukázky činností příslušníků Policie ČR i profesionálních hasičů a představí se i modeláři, kteří se pochlubí velkými modely letadel. Diváci se dále mohou těšit i na cirkus Levitare, taneční skupinu Lola´s Dance, hudební kapely či na balonkového klauna. V jednu hodinu odpoledne pak odstartuje vlastní letecký program. Hosté se mohou těšit na seskoky parašutistů, ukázky akrobacie kluzáků i letadel a v neposlední řadě i na letecké souboje. Nebude chybět ani přehlídka moderní vojenské techniky, která představí například lehké vojenské vozidlo Iveco LMV či armádní Land Rover Defender 130 Kajman. Zajímavým adrenalinovým prvkem bude jistě i průlet hotovostní dvojice bojových letounů JAS-39 Gripen, které na nebe nad Olomoucí dorazí ze základny vojenského taktického letectva v Čáslavi.

Na Korunní pevnůstce bude neděle patřit všem příznivcům Francie, její kultury i gastronomie. Toto setkání (rendez-vous) je určeno všem, kteří chtějí zažít francouzskou atmosféru v areálu pevnůstky, která byla postavena ve stylu francouzského pevnostního stavitelství. Ve francouzském duchu je laděn i celodenní program. Na co se mohou návštěvníci těšit? Francouzská hudba, speciality, typické produkty, pétanque, karikaturista, hrátky s Asterixem a Obelixem, galashow a workshopy s Cirkusem Levitare, exkurz do francouzské historie v Pevnosti poznání, soutěže a další. V rámci kulturního programu v amfiteátru je připraveno šermířské vystoupení D´Artagnanova zkouška, představení z napoleonských válek Císařští kohouti, vystoupí i francouzský kytarista Alexandr Glize a se šansony také Iva Kevešová s kapelou.

Samostatnou kapitolou jsou hrady. Na těch je program opravdu nabitý. Na Bouzově se koná festival Hrady. Dorazí tam špička tuzemské hudební scény. A taky Kabáti. Pokud chcete zapařit, takhle akce má značku ideál. Ve Šternberku nachystali na sobotu Hradozámeckou noc- večerní prohlídky spojené s šermířskými ukázkami. Na Sovinci celý víkend probíhají Sokolnické lovy. Sokolníci představí své vycvičené ptáky, chystají se i soutěže pro nejmenší při předvádění košíkářského řemesla. Na Helštýně o víkendu probíhá tradiční Hefaiston - Těšit se můžete na stovky tvůrců pracujících z kovem, kteří na hrad nad Bečvou zavítají z celého světa. Všechna nádvoří se promění v galerii pod širým nebem, jejíž neopakovatelný obsah doplní řada komorních prací z kategorií šperky a zbraně.

Za muzikou můžete vyrazit třeba v sobotu večer k radnici, kde se koná poslední Noční muzicírování, tentokrát se souborem Clarus kvartet. A v neděli se ve Smetanových sadech chystá promenádní koncert se sólisty olomoucké opery. A to - jak se říká - bude opravdu velké. Těšit se můžete na slavné melodie. Chybět nebude ani pohádka. Tu hraje v neděli Tramtarie v Divadle na Šantovce. Na děti se těší Kluk z plakátu.
Do přírody můžete třeba v neděli na koloběžkách. Ride on vám je ochotně půjčí a postará se o vás během celé vyjížďky ze Svatého Kopečka do Olomouce přes Posluchov. 
A konec prázdnin si můžete v sobotu užít i na koupališti v Majetíně, kde se chystá bohatý program.
Tak hurá za zážitky!

jap