Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 3.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tománkovy dny bronchologie

Tiskové zprávy FNO

29.3.2007

 (Olomouc) Jubilejní desátý ročník odborné konference s mezinárodní účastí Tománkovy dny bronchologie začíná v pátek 30. března v Olomouci.

Dvoudenní akce, kterou pořádá Česká pneumologická a ftizeologická společnost, Klinika plicních nemocí a tuberkulózy Fakultní nemocnice Olomouc a Agentura Haná, se zúčastní na tři sta odborníků především z oblasti plicního lékařství, ale i z dalších souvisejících oborů, jako je imunologie, radiologie či patologie. Kromě předních českých bronchologů vystoupí v odborném programu i hosté z dalších zemí, mimo jiné například z Holandska, Německa, Polska či Itálie.


„Jsme rádi, že se podařilo tuto významnou odbornou akci uspořádat v Olomouci, navíc se uskuteční přesně v den sto desátého výročí, kdy byla v Německu provedena první bronchoskopie. Zachránila tehdy život člověku, který vdechl kost,“ uvedl předseda organizačního výboru konference a přednosta olomoucké kliniky prof. MUDr. Vítězslav Kolek, DrSc. Olomoucké plicní pracoviště patří k předním centrům v České republice, používají se tu moderní postupy v diagnostice i léčbě plicních onemocnění. „Umíme zavádět bronchiální protézy, které udržují průchodnost průdušnice a průdušek tam, kde nádor či jiný proces způsobil uzávěr a pacientovi hrozí udušení. Pracujeme také s laserovou léčbou, vysokoenergetickými zářiči a dalšími moderními postupy. V počtu a spektru výkonů patříme u nás na špici,“ podotkl prof. Kolek, který je zároveň předsedou bronchologické sekce České pneumologické a ftizeologické společnosti. V ČR je celkově asi 70 bronchologických pracovišť a ročně se zde provádí na 30 000 výkonů, asi 1 500 jich ročně provede právě olomoucká klinika a to jak v oblasti dospělé, tak i dětské bronchologie.


Účastníci konference si do Olomouce přijedou vyměnit zkušenosti a seznámit se s novými metodami, které se podle prof. Kolka v posledních letech rychle rozvíjejí. „Bronchologie je stěžejním oborem pro diagnostiku pacientů zejména s nádory a těžkými plicními záněty. Endoskopické metody používáme nejen v diagnostice, ale stále častěji i v léčbě především život ohrožujících forem rakoviny plic,“ doplnil přednosta.


Konference proběhne v prostorách Regionálního centra Olomouc od pátku 30. do soboty 31. března 2007, její součástí je i sesterská sekce a na programu jsou kromě přednášek také workshopy.




Egon Havrlant

tiskový mluvčí FNO

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip