Reklama

Sobota 18. května 2024, svátek má Nataša, venku je 21.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tradiční téma v netradičním provedení. Galerie Patro vsadila na ženské akty

Kultura

12.3.2012

Autor: kam

Barevné, vyzývavé a provokativní. Takové jsou ženy v kolážích Jana Demerciho. S jeho tvorbou se nyní mohou zájemci seznámit v olomoucké Galerii Patro, která prezentuje jeho koláže staršího data i práce nedávné. Výstava potrvá do 30. března.

Jan Demerci vystavuje neveřejně od poloviny devadesátých let, veřejně v posledních pěti letech, především v galeriích v Praze a v Ostravě. V Olomouci se s jeho dílem mohli seznámit všichni milovníci umění již před třemi lety, když vystavoval v Galerii Podkova. Nyní je jeho práce možné zhlédnout v Galerii Patro. "Z obrazů Jana Demerciho je vidět, že jde o osobnost velmi pečlivou. Jeho koláže jsou zhotoveny s jistotou, s bravurou a se schopností stylizovat svůj leitmotiv, kterým je téma ženy," popsal autorův styl olomoucký malíř a výtvarný teoretik Jiří Hastík.

Jan Demerci navazuje na trendy, které bylo možné sledovat v padesátých a šedesátých letech v americkém pop artu. "K představitelům tohoto směru patří například Tom Wesselman či Jasper Johns, ale i náš Josef Mžik. Ten především ve svém raném období tímto způsobem maloval ženy. Pracoval stejně jako Jan Demerci na velkých plochách," vysvětlil Hastík. Demerci je výrazně ovlivněn také plakátovou tvorbou, a to zejména z prvorepublikového období.

Tvorba Jana Demerciho zaujme široké spektrum lidí. "Autor oslovuje čistotou projevu a estetickou přitažlivostí, kterou činí barevný kontrast a velmi precizně volená kompozice. Pro Demerciho je charakteristické suverénní provedení a smysl pro zkratku ženské figury," okomentoval Hastík. Mezi kolážemi najdou návštěvníci olomoucké výstavy i několik kreseb.

kam

Reklama

Pí centrum zdravá výživa

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Působíme v Olomouci již osmnáctým rokem a jsme největší specializovanou prodejnou zdravé výživy a přírodních produktů pro zdraví v regionu. Také vyrábíme a rozvážíme Pí-vodu (Pi-...