Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 2.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tramtarie nachystala novinku: na divadelní prkna převádí slavnou povídku Růže pro Algernon

Kultura

18.11.2015

Autor: Jan Procházka

Růže pro Algernon. Příběh retardovaného muže, ze kterého po operaci mozku vytvořili génia. Bohužel jen na nějaký čas… Sugestivní příběh Daniela Keyse bude dnes poprvé vyprávět svým osobitým způsobem divadlo Tramtarie. Slavné dílo převedl do divadelní podoby Vladislav Kacík, v hlavní roli exceluje Václav Stojan. Pokud ale ještě nemáte lístek, zklameme vás. O představení je takový zájem, že je, stejně jako první repríza, beznadějně vyprodané. Tenhle titul ale nejspíš jen tak nezmizí.

Růže pro Algernon

Neobvykle působivá povídka Růže pro Algernon vypráví životní příběh retardovaného mladíka jménem Charlie Gordon. Ten má IQ 68 a jeden velký sen: Stát se chytrým. A to je mu shodou okolností  umožněno, neboť je vybrán jako vhodný kandidát k jistému utajovanému lékařskému experimentu, který se zabývá lidskou inteligencí. Charlie tak podstoupí náročnou operaci mozku, kterou před ním přežila pouze laboratorní krysa jménem Algernon. Zákrok se zdaří, a díky němu se z retardovaného Charlieho stane za několik týdnů génius s IQ 220. Před Charliem se otevírají nekonečné možnosti, jak se svojí nově nabytou inteligencí naložit, když v tom se začne zdravotní stav pokusné krysy Algernon prudce zhoršovat...


V hlavní roli září dosud skrytý talent souboru: Václav Stojan. V hlavní roli září dosud skrytý talent souboru: Václav Stojan. Foto: Jan Procházka

Literární adaptace jsou jednou ze specialit divadla Tramtarie, dá se říct, že tahle scéna na nich vyrostla. A dramaturg, režisér a dramatik Vladislav Kracík si troufá na stále větší sousta. Růže pro Algernon je opravdu složitá látka. “Nevyprávíme to tak temně jako předloha. Snažili jsme se do toho představení dát i humor. Je v tom groteska, drama i lovestory. Je to hodně postmoderně udělané…” zamýšlí se Kracík, pro kterého byl od začátku psaní jasný představitel hlavní role Charlie Gordona - Václav Stojan, pro nějž je to první opravdu velká role. “Nejtěžší na tom všem je, že ta postava roste. Na začátku je to úplný retard a jak se postupně zvyšuje jeho IQ, mění se. To je opravdu velká herecká výzva,” zmiňuje Kracík. Václav Stojan se na roli dlouho připravoval. “Zpočátku je to vlastně dítě. Děti mají krásnou radost z úplných drobností a Charlie takový hlavně na začátku opravdu je, než se začne měnit. Zkoušelo se mi to dobře,” přiznává Stojan.


Václav Stojan s Janou Posníkovou. Václav Stojan s Janou Posníkovou. Foto: Jan Procházka
Foto: Jan Procházka
Foto: Jan Procházka
Foto: Jan Procházka

V dalších rolích se představí přední herci souboru Jana Posníková, Barbora Šebestíková, Miroslav Černý, Jan Konopčík a Marek Zahradníček. V inscenaci vystoupí i dva hosté: Vojtěch Lipina z Moravského divadla Olomouc a Martin Tlapák.

Premiéra je dnes v 19:30, stejně jako sobotní repríza už je ale vyprodáno. Další šanci mají diváci 30. listopadu.

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka
Reklama

Hospoda U Kapličky

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Vesnická hospoda s podáváním a rozvozem poledního menu. Pořádáme veškeré rodinné a firemní akce. V létě předzahrádka s grilem a udírnou.