Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tramtarie se vydá Po stopách něžného muže

Kultura

6.3.2017

FOTO: JAN PROCHÁZKA

Už zítra uvede olomoucké Divadlo Tramtarie svou třetí premiéru letošní sezóny. Romantická komedie Po stopách něžného muže by měla zacílit na podobnou skupinu, jako veleúspěšný hit Druhý život Veroniky. Tedy na třicátníky. Pod novým kusem je opět podepsán umělecký šéf souboru Vladislav Kracík.

Foto: Jan Procházka
Foto: Jan Procházka
Foto: Jan Procházka
Foto: Jan Procházka

Po stopách něžného muže

V hlavní roli komedie ze současnosti vystupují tři muži, kteří se jednoho dne náhodně potkají na bazéně. A ačkoliv je každý z nich zcela rozdílného založení, nakonec je sblíží společné téma, a tím jsou „trable s holkama“. První z nich je po emotivním rozchodu, druhý je nenapravitelný svůdník a třetí se právě zasnoubil. A nikomu z nich jeho současný stav nijak nevyhovuje. Právě takto začíná tak trochu bláznivý příběh, jehož hlavním tématem jsou mezilidské vztahy, a to jak partnerské, tak přátelské. Jakýmsi stěžejním podtématem je potom motiv romantiky jako takové. Co to vlastně je, ono upřímné romantické gesto, a jak se v jeho chápání liší ženský a mužský pohled?  

Komedie o hledání romanticky založených mužů, jejichž existence nebyla nikdy zcela prokázána. Tak představuje svou zbrusu novou autorskou hru Vladislav Kracík, umělecký šéf Divadla Tramtarie a autora divácky veleúspěšné třicátnické komedie Druhý život Veroniky. Právě na ni novinka  tématicky navazuje. “Je to přirozené, jsem třicátník a proto píšu o svém světě. Veronika byla spíš ženský pohled, Něžný muž zase nabídne ten mužský pohled,” popsal Kracík.

Název inscenace podle Kracíka parafrázuje hledání Sněžného muže, tedy tvora neexistujícího, nebo již dávno vyhynulého. “K tomuto mytologickému tvorovi je ve světě této hry přirovnáván muž tak zvaně romanticky založený, který se ženským hrdinkám příběhu jeví podobně bájný, jako ten sněžný. Stejně ale, jako pro polární dobrodruhy, ani pro ženy v této komedii, to není důvod přestat ho hledat. Tato ústřední metafora se ale stejně tak týká i mužských postav, které onoho romantického – něžného muže, také hledají. Sami v sobě.

Žánrové vymezení hry není zcela snadné.  Jistě by se dala pojmenovat jako komedie konverzační, situační, hořká nebo vztahová, nejvíce ji ale sluší označení romantická třicátnická komedie,” vysvětlil Kracík.

Ve třech hlavních rolích něžných mužů vystoupí Václav Stojan, Martin Dědoch a hostující Jan Ťoupalík, člen činohry Moravského divadla. Ústřední trojici doplňuje v roli barmana a správce bazénu Marek Zahradníček. V dalších rolích žen všech možných nátur i charakterů se představí Tereza Toth Čápová, Veronika Lőflerová, Barbora Šebestíková, Petra Čiháková a Dominka Hrazdílková.

Premiéra se uskuteční v úterý 7. března v 19:30, další reprízy pak 12. a 14. března a 5., 13. a 18. dubna vždy v 19:30.