Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 9.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Připomeňte si deset let Tramtarie: divadlo vydává almanach

Kultura

30.4.2015

Autor: Jan Procházka

Deset let divadla Tramtarie oslavuje olomoucký soubor i vydáním almanachu. Na šesti desítkách stran najdete příběh vzestupu původně amatérské studentské scény, která se během jedné dekády vyšvihla do pozice renomovaného profesionálního divadla. Můžete si prostřednictvím fotografií i textů připomenout legendární i skoro zapomenutá představení a jejich aktéry.

K desetiletému výročí musíte mít almanach, to je bez debaty, rozhodl známý divadelní pedagog Jiří Štefanides a Tramtarii s nadsázkou řečeno nezbylo, než ho poslechnout. "Byl to náš učitel a vždycky nám říkal, že divadlo není nic bez archivu. Proto se domníval, že jsme si jeho slova vzali k srdci a když nám navrhl vydání almanachu, myslel si zřejmě, že to nebude nic tak složitého..." přiblížila ředitelka divadla Petra Němečková. Nic složitého by to nebylo, jenže archiv divadla ještě před pár měsíci existoval jen ve formě několika krabic bez ladu nacpanými starými programy, plakáty a dalšími věcmi. "Pan docent se pochopitelně zděsil, když zjistil, jak na tom jsme. Ale už se nedalo couvnout," poodhalila Němečková začátek náročné práce, jejímž výsledkem je nejen vznik almanachu, ale také založení archivu divadla. "Když jsme s Tramtarií začínali, vůbec nás nenapadlo něco schovávat. Nepočítali jsme s tím, že se někdy budeme chtít ohlížet, mysleli jsme si, že je to jen na chvíli. Takže se ty věci strkaly do krabic. A i když pak později už bylo jasné, že směřujeme k profesionálnímu divadlu a že archiv by asi byl potřeba, nikomu se do toho nechtělo. Teď už jsme to ale udělat museli," vysvětlil umělecký šéf divadla Vladislav Kracík.

V almanachu naleznete nejen historii divadla a glosy renomovaných odborníků, ale také soupis všech představení, která divadlo odehrálo. Včetně fotografií a seznamu aktérů a tvůrců. Publikaci připravila Tramtarie ve spolupráci s olomouckou divadelní vědou. Zakoupit se dá za sto padesát korun přímo na pokladně divadla. "Veškerý výtěžek jde na provoz Tramtarie, takže koupí almanachu podpoříte divadlo," ubezpečila Němečková závěrem.

Jan Procházka

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip