Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 13.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tramvaj pětka vyjede na novou trať v listopadu. Uzavírky už ale končí

Zprávy z regionu

13.9.2013

Autor: Jan Procházka

Stavba nové tramvajové trati se blíží k závěru. Koleje už jsou položené a zahájení provozu už brzdí jen budování nové měnírny, která dá trati elektrický proud. Nová tramvajová linka číslo pět tak oproti původnímu plánu vyjede na koleje až v listopadu. Do konce tohoto týdne ale zmizí všechny uzavírky, které několik měsíců komplikovaly dopravu ve městě.

Stavba nové tramvajové trati na sídliště Nové Sady je prakticky hotová. V současné době už probíhají jen dokončovací práce, už příští týden by mělo dojít ke kolaudaci. První tramvaje ale na koleje vyjedou až v polovině listopadu, přestože původní plán počítal, že by k tomu mělo dojít už v těchto dnech.

"Vzhledem k tomu, že si tento projekt vede velmi dobře, máme velkou naději, že peníze na další etapu, tedy prodloužení trati, získáme poměrně brzy. Proto jsme se rozhodli vybudovat měnírnu s vyšší kapacitou, aby později mohla obsloužit i další části trati. A bez měnírny, která trati dává proud, tramvaje vyjet nemohou," vysvětlil primátor Martin Novotný. Podle provozního náměstka dopravího podniku Pavla Zatloukala je termín dokončení měnírny 15. listopadu. "Pak můžeme začít jezdit. Limituje nás však i dodávka tramvají, potřebujeme jich čtrnáct a tou dobou jich bude pouze deset. Spustíme tedy pravděpodobně jen linku číslo pět, která pojede ze zastávky Trnkova přes třídu Kosmonautů na nádraží. Linka číslo tři by pak mohla začít jezdit až dorazí chybějící vozy, tedy nejpozději na začátku nového roku," zmínil Zatloukal. V mezidobí od 18. října, kdy se plánuje otevření obchodního centra Šantovka, do zahájení provozu tramvají bude po trati jezdit náhradní autobusová doprava.

Pro Olomoučany je pozitivní i zpráva, že do konce tohoto týdne skončí uzavírky, které komplikovaly život ve městě několik měsíců. Už nyní je možno opět projet od tržnice na třídu 17. listopadu, v neděli pak skončí omezení na křižovatce ulic Velkomoravská a Rooseveltova. Nová komunikace spojující Šantovku s Velkomoravskou bude pro veřejnost otevřena spolu s nákupním centrem. Už od 20. září ji ale bude moci využívat zásobování.

Nová tramvajová trať měří 1,4 kilometru, jsou na ní tři zastávky.

Jan ProcházkaWeb: twitter.com/jan__prochazka

Reklama

Fotovoltaika - Solární panely

Katalog firem » Služby » Stavebnictví » Solární panely, fotovoltaika

Zabýváme se výstavbou FOTOVOLTAICKÝCH ELEKTRÁREN. Navrhneme řešení, vyřídíme veškeré možné dotace včetně zásuvky pro elektromobil. Nabízíme i TEPELNÁ ČERPADLA včetně dotací. Jsme p...