Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 18 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tramvaje se po nové trati projedou už v září, pokládka kolejí začíná

Zprávy z regionu

12.4.2013

Autor: Jan Procházka

Už za 160 dnů, tedy za pět měsíců, projedou tramvaje po nové trati kolem nákupní galerie Šantovka na sídliště Nové Sady. Přípravná fáze stavby už je hotová, dnes byla zahájeno budování samotné trati. Do města už dorazily i první oboustranné tramvaje, které po ní budou jezdit.

Pokud vše půjde podle plánu, už v září by měly na novou trať na Nové Sady vyjet zkušebně první tramvaje. "Tento termín je smlouvě, věřím, že bude dodržen. Přípravná fáze, která zahrnovala úpravu terénu, vybudování náspů a hlavně mostů, už je hotová," přiblížil dnes náměstek primátora Martin Major.

Koleje povedou kolem obchodního centra po střeše parkoviště, po novém mostě přes rameno Mlýnského potoka, přetnou železniční trať a po pravém břehu potoka, kolem jeho soutoku s řekou Moravou až na ulici Velkomoravská, kde vznikne nová křižovatka. Trať bude zatím končit poblíž prodejny Mountfield, do budoucna se počítá s jejím protažením minimálně až k ulici Schweitzerova. Tato etapa měří 1400 metrů.
Stavbu za 260 milionů korun si dnes přišli prohlédnout zástupci švýcarské vlády. Právě díky jejímu grantu totiž mohla být celá akce realizována. Z alpské země do Olomouce přiteklo 225 milionů korun. "Nejsem tu poprvé, s každou návštěvou ale vidím něco jiného. Nejdřív to byl brownfield, pak zbořeniště a teď jsem překvapený, jak daleko jste se už dostali," pochválil stavbu Anton Hagen, vedoucí kanceláře pro implementaci Programu švýcarsko-české spolupráce. A přiznal, že dnešní návštěva částečně rozptýlila i jeho obavy. "Klademe opravdu velký důraz na kvalitu a proto nás velmi překvapil velmi krátký termín, v jakém by měla být stavba dokončena. Nicméně poté, co na místě vidím, jak jste se vypořádali s první fází stavby, jsou ty obavy už mnohem menší," pousmál se Hagen.

Přestože první tramvaje se po trati projedou už na podzim, pro cestující začne nová linka fungovat zřejmě až počátkem příštího roku. Nákupní galerie Šantovka, jejíž stavba už taky nabírá obrátky, by měla být otevřena v říjnu.

Jan Procházka

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip