Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Velikonoce na talíři: vychutnejte si nejen klasický špenát, ale také jehněčí kolínko nebo jarní kuřátko

Tipy a názory

1.4.2015

Autor: Barbora Sísová

Přestože to tak kvůli sychravému počasí venku příliš nevypadá, jaro je tady. A s přicházejícím jarem bychom měli změnit také náš jídelníček. Zatímco během zimních měsíců si lidé zpravidla dopřávají tučnější pokrmy, tradice velí, že po zimním období zabíjaček a vepřových hodů a následném období půstu, by se naše chuťové buňky měly začít připravovat na mladé jarní menu, jehož součástí je spousta zeleniny, a především mladá masa. Vyrazili jsme proto do terénu a zjistili jsme, kde si pochutnáte na skvělém jehněčím či telecím mase, a které restaurace v rámci svého poledního menu zítra nabídnou tradiční špenát či jinou velikonoční delikatesu.

Na zelený čtvrtek nesmí chybět špenát na talíři

K Zelenému čtvrtku patří již tradičně špenát a kopřivy. A vůbec nezáleží na tom, v jaké podobě se na vašem talíři zazelenají. Špenát může být vařený, dušený nebo čerstvý. Vybrali jsme pro vás několik olomouckých restaurací, které se inspirovaly tradičními velikonočními svátky a špenát zapojily do čtvrteční nabídky poledního menu. A to, ať už v té nejklasičtější podobě s masem, vajíčkem, knedlíkem či brambory nebo v originálnějších receptech. Pokud tedy chcete Zelený čtvrtek uctít v jeho tradici, na oblíbené jídlo Pepka Námořníka můžete vyrazit do následujících restaurací.

Restaurace a pension Garnet - Bramborové knedlíky plněné uzeným masem se špenátem a medvědím česnekem
Restaurace Kamenný mlýn - Pečená vepřová plec na dušeném špenátu, bramborový knedlík
Restaurace Na Pile - Dušený špenát,sázená vejce,vařené brambory
Restaurace Jalta - Vepřové výpečky, špenát, bramborový knedlík 
Restaurace Caesar - Moravské uzené, dušený špenát, domácí bramborové knedlíky
Restaurace U Tygra - Bramborové knedlíky plněné uzeným masem, špenát
Chaloupka - Dušený špenát s volským okem, vařený brambor s cibulkou 
Restaurace U Anděla - Vepřové koleno pečené na černém pivu a rozmarýnu, špenát, vařené brambory

Pokud preferujete špenát raději v jiné formě, nezoufejte. I pro vás jsme našli v olomouckých restauracích nejrůznější špenátové delikatesy, od špenátové polévky až po tuňáka na špenátu. Velikonoční oběd na Zelený čtvrtek si tak můžete dopřát v mnohem originálnější formě.

Restaurace a bar Študáč – telecí pečeně s rozmarýnem, mátou a listovým špenátem, šťouchané brambory
Restaurace U Huberta - Hovězí falešná svíčková přelitá česnekovým dipem, špécle s listovým špenátem
Restaurace Arigone - Grilovaný tuňák na listovém špenátu s česnekem,pečené brambory
Restaurace U Jelena - Vepřová velikonoční roláda s medvědím česnekem, vařený brambor
Restaurace U Jelena - Zapečené palačinky se špenátem a kuřecím masem
M Trojka - Špenátová polévka s krutony
Café New One - Selečí kýta na špenátové kaši s máslovou baby karotkou 
Restaurace Destiny - Pstruh na bylinkách s restovaným baby špenátem a pečivem

Jehněčí kolínko, jarní kuřátko i telecí líčka - to jsou pokrmy z mladých mas v Potrefené huse

Restaurace Potrefená husa nabízí jarní menu z mladých mas už od 30. března. Do své jarně laděné nabídky zařadili pokrmy ze tří mladých mas – jehněčí, kuřátko i telecí. Všechna jídla dokonale snoubená i s přílohou tak, že se budete olizovat až za ušima. Osobně doporučuji pečené jehněčí kolínko v medu, které se úplně rozsýpá.

Romantické Velikonoční menu v Podkově nabízí jehněčí kýtu i baby kuřátko

Tříchodové velikonoční menu si pro své hosty nachystala restaurace Podkova. V romantickém prostředí si můžete vychutnat předkrm – mix z trhaných salátů s medvědím česnekem a vejcem, jeden ze dvou hlavních chodů – baby kuřátko s kaštanovou nádivkou nebo jehněčí kýtu. Jako dezert se podává citrónový cheesecake.

Restaurace U Anděla nabídne carpaccio z červené řepy, čtyři jarní jídla i dezert

Od soboty 4. dubna až do Velikonočního pondělí nabízí speciální velikonoční menu také restaurace U Anděla. V příjemném prostředí zimní zahrady si zde můžete vychutnat předkrm, polévku, hlavní chod i dezert. Záleží jen na vás, jak velký máte hlad a zda vám postačí pouze jeden chod, nebo si vychutnáte celé čtyřchodové menu. V nabídce je carpaccio z červené řepy, hovězí vývar, konfitované jehněčí kolínko, kachní prsíčka sous vide, pečené jarní kuřátko nebo jehněčí kýta s jarním hráškovým pyré a petrželovými bramborami. A jako sladká tečka na závěr se podává čokoládový fondán.

Ochutnejte polévku z pečené červené řepy nebo pošírované fíky ve vinné redukci

Restaurace Pod Limpou vsadila na neobvyklou polévku i dezert. Své jarní hodování zde můžete zahájit studeným předkrmem, kterým je terinka z kuřecích prsíček a vepřové panenky. Pokud chcete v těchto mrazech raději trochu zahřát, pak doporučujeme polévku, kterou v jídelních lístcích jen tak běžně nenajdete, tedy krémovou polévku z pečené červené řepy, která dokonale naladí vaše chuťové pohárky na přísun dalších delikates. Ve velikonočním menu naleznete čtyři hlavní chody - lehce zauzenou kachní prsíčku s červeným zelím a bramborovým knedlíkem, pečenou jehněčí rolovanou kýtu, ale také lehčí jídla pro dámy, jako je například steak z kuřecích prsíček s grilovanou zeleninou nebo filet z lososa se smetanovou omáčkou a těstovinami. Pokud vám ještě v bříšku zbude trocha místa, pak byste neměli vynechat pošírované fíky ve vinné redukci. Velikonoční menu je k dostání od soboty 4. dubna do Velikonočního pondělí.

Medvědí česnek dodá vašemu jídlu ten správný jarní šmak

Restaurace Trinity vsadila po celý týden na kouzlo medvědího česneku. Ten na jaro roste všude kolem nás a je tak lehce k dispozici. Zajeďte si třeba na kole do Litovelského Pomoraví a můžete si jej domů dovést plné náručí. A na co se dá použít? Nejlépe se česnek medvědí hodí nakrájený na chléb, do salátů, na chlebíčky, můžeme ho přidat do polévek, omáček, posypat jím vařené brambory, do špenátu. Nebo se nechejte inspirovat v restauraci Trinity, kde každý den nabízí jiné polední menu s přísadou medvědího česneku. Ve čtvrtek si můžete pochutnat na hovězím masu se smetanovou omáčkou dochucenou medvědím česnekem a v pátek na polévce s tvarůžkem a medvědím česnekem. Celé menu naleznete zde. Medvědí česnek nejen dodá vašemu jídlu šmrnc, ale také působí příznivě při cukrovce, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak a je vhodný při dlouhodobých problémech s kůží.

Vychutnejte si Velikonoční menu v příjemném prostředí restaurace Archa

Oslava velikonočních svátků v restaurantu Archa je již každoroční tradicí. Letos se opět můžete těšit na výjimečnou rodinnou atmosféru a vychutnat si tak sváteční dny v kruhu svých přátel bez shonu, nakupování a příprav u vás doma. Ani letošní rok nebudou chybět sezónní speciality šéfkuchaře Michala Sklenáře v podobě velikonočního menu. To se podává se od 2. do 6. dubna a nejdete zde takové delikatesy, jako je špenátová palačinka s tvarohem, nebo vepřová panenka zauzená v domácí udírně s křenovou omáčkou.

Renomé láká na krémovou polévku z medvědího česneku, jehněčí kolínko i řízečky

Od úterý 31. března můžete ochutnat velikonoční speciality také v Restauraci Renomé. Ta vsadila především na originalitu, takže zde najdete takové speciality, jako například králičí terinku s okurkovým želé, krémovou polévku z medvědího česneku s lososovým tataráčkem, grilované francouzské holubí supreme s konfitovaným stehýnkem na jemném hráškovém pyré s omáčkou z portského vína. Samozřejmě i tady vás čeká jarní klasika, jako je jehněčí kolínko nebo marinované jehněčí řízečky s jarním bramborovým salátem.

Zelený čtvrtek se zeleným pivem v ruce

A kromě špenátu patří k zelenému čtvrtku už několik let také zelené pivo. To nabízí v Olomouci hned několik hospod a restaurací. Zelenou třináctku Starobrno můžete ochutnat například v Restauraci Goliáš, v Pizzerii U Jana, U Písaře nebo U Zlatého lva. V restauraci Na Baště je na čepu litovelské zelené pivo, které bylo původně vyrobeno k Svátku svatého Patrika a U Dvou strašidel nebo U Zenitu narazíte na zelenou čtrnáctku z jihlavského pivovaru, která se o den později promění smícháním s červenou desítkou ve velikonočního Krasličáka.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip