Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je -0.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Trenér Anglie U21 Gareth Southgate: "Chceme v červnu do Olomouce přijet jako domů"

Rozhovory

24.3.2015

Autor: Radek Heloňa

Anglická fotbalová reprezentace do 21 let od pondělí rozbila svůj tréninkový tábor v Olomouci. V pátek hraje v Praze s ČR 21, ale týdenním kempem na Hané si chtěla osahat turnajové město před červnovým ME, které bude kromě Prahy, kde se hraje skupina s českým týmem i moravská skupina. Ta se bude hrát v Olomouci a Uherském Hradišti. Trenér Angličanů Gareth Southgate si Olomouc nemohl vynachválit. "Už jsme tu doma a přijedeme sem jako domů i v červnu. Věříme, že si nás olomoučtí diváci oblíbí a budou nám fandit," dal lekci z komunikace s médii českým trenérům kouč Anglie U21.

Pane Southgate, jak se vám zatím líbí v Olomouci? Jak jste spokojeni s ubytování, tréninkovými podmínkami?
Zatím jsme velmi spokojeni se vším. Všechno vybavení jak na hotelu, tak s vybavení Androva stadionu i tréninkového stadionu je vynikající. Lidé jsou na nás velmi příjemní. Moc se těšíme na červen. Víte, my chceme v červnu do Olomouce přijet jako domů. Věříme, že si nás olomoučtí diváci oblíbí a budou nám fandit.

Máte třeba vlastního kuchaře? Případně překvapilo vás něco?
Vlastního kuchaře máme vždy, ale spíš proto, aby zkontroloval menu, sám nevaří. Jsme v jiné zemi, snažíme se poznat jinou kulturu, i pokud jde o jídlo. Nic nám tu nechybí, jsme rádi, že zde můžeme být, rádi si projdeme město. Od začátku byla Olomouc jasnou první volbou.

Co víte o českém týmu, se kterým budete hrát v pátek přípravné střetnutí v Praze?
Známe samozřejmě hráče, kteří hrají v Anglii, Tomáše Kalase a Matěje Vydru. Studovali jsme tým, ale víme, že je to přípravný duel a budou tam nějaké změny. Pro nás to bude určitě dobrý test. Víme taky, že Česká republika je pořádající zemí a bude se chtít i v tomto přípravném utkání ukázat v dobrém světle. Náš tým bude trochu obměněn, protože máme hodně zraněných hráčů. Ale pro nás je dobré vidět i širší kádr.

Jaké budou ambice Anglie na ME 21?
Budeme chtít vyhrát. Musí to tak být. Máme skvělé mužstvo, ale respektujeme samozřejmě sílu ostatních soupeřů. Budeme chtít být na turnaji až do posledního dne.

V kvalifikace byla Anglie U21 nejlepší tým směrem dozadu. Jak se vám vystavět u mladých hráčů kvalitní defenzívu?
V kvalifikaci jsme to dostatečně vyzkoušeli. Ještě nás čekají zápasy s Francií, Portugalskem a nyní s českým týmem a Německem, které nás zase více prověří.

Řada fotbalových expertů vidí jako hlavního favorita Eura 21 v ČR Německo. Je to pro vás třeba výhoda, že nebudete pod tlakem hlavního favorita?
No, v Anglie jste vždy pod tlakem (úsměv). Snažíme se na turnaj připravit, hrajeme styl s rychlým přechodem, ale zkusíme i změnit styl, abychom nebyli tak čitelní a věřím, že budeme Německu velkým konkurentem.

Na turnaji mohou rozhodovat také penalty. Anglii se v historii v penaltových rozstřelech dlouhodobě nedaří. Jak budete trénovat tuto disciplínu?
Připravujeme se na play-off. Já můžu hráčům dát hodně rad ohledně penaltového rozstřelu (smích). (Gareth Southgate nedal penaltu v rozstřelu semifinále ME 1996 proti Německu a Anglie byla vyřazena, pozn. red.)

Kdo podle vás může zazářit z jednotlivců? Nejen z týmu Anglie.
Těžko to předvídat. U mladých hráčů vidíte, jak rychle se zlepšují. Harry Kane šel za čtyři měsíce ve výkonnosti obrovsky nahoru. A může jít ještě dál.

Jaká je šance, že budou ve vašem týmu i hvězdy jako Sterling z Liverpoolu nebo Kane z Tottenhamu? Protože tyto hráče nominuje často i trenér A-týmu Anglie a kluboví trenéři by je raději viděli odpočívat...
Harry Kane by měl přijet, Sterling asi ne, protože je v kádru áčka už dlouho, je ve velkém zápřahu v Liverpoolu a v A-týmu.

Kádr Anglie U21 pro přátelské duely s Českou republikou a Německem
Brankáři: Marcus Bettinelli (Fulham), Jonathan Bond (Watford), Jack Butland (Stoke City)

Obránci: Calum Chambers (Arsenal), Eric Dier (Tottenham Hotspur), Luke Garbutt (Everton), Ben Gibson (Middlesbrough), Carl Jenkinson (West Ham United - loan from Arsenal), Michael Keane (Burnley), Liam Moore (Brentford – loan from Leicester City), John Stones (Everton), Matt Targett (Southampton)

Záložníci: Tom Carroll (Swansea City - loan from Tottenham Hotspur), Nathaniel Chalobah (Reading - loan from Chelsea), Jake Forster-Caskey (Brighton & Hove Albion), Will Hughes (Derby County), Jesse Lingard (Derby County - loan from Manchester United), Alex Pritchard (Brentford - loan from Tottenham Hotspur), Nathan Redmond (Norwich City), James Ward-Prowse (Southampton)

Útočníci: Patrick Bamford (Middlesbrough - loan from Chelsea), Saido Berahino (West Bromwich Albion), Danny Ings (Burnley), Callum Wilson (AFC Bournemouth)

Radek Heloňasport@olomouc.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip