Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 6.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Trenér Basketbalu Olomouc Michal Pekárek: "Příští rok se chceme výkonostně zase posunout"

Rozhovory

16.4.2014

Autor: Radek Heloňa

Trenér Basketbalu Olomouc Michal Pekárek byl po posledním utkání sezóny 1. ligy spokojen. Jeho tým zvítězil, už v předstihu si zajistil účast v soutěži i pro příští rok. Největší radost mu ale udělali hráči, kteří od startu soutěže udělali výkonnostní pokroky. Řada z nich hrála sotva třetí ligu a nyní si mohla zahrát o soutěž výš. Diváci si v letošním ročníku v Čajkaréně mohli užít opravdu pěkný basketbal a jak to vypadá, v příštím roce by se mohla kvalita olomouckého celku zase o kousek posunout.

Trenére, jak jste byl spokojen s posledním zápasem proti Spartě?
Každý vyhraný zápas je pro mladé kluky důležitý, i když hrála Sparta v šesti, tak pořád tam měla tři zahraniční hráče a je to kvalitní tým. Kluci odvedli na hřišti maximum. Z toho pohledu si ceníme vítězství. Moc děkujeme divákům, kteří si, myslím, dnes viděli pěkný basket, v celé sezóně nás podporovali, takže si to zasloužili.

Jak byste shrnul celý ročník? Jak se bude mužstvo měnit do další sezóny?
Spoustu zápasu jsme odehráli dobrých, hlavně doma. S Opavou, která je ve finále, jsme prohráli o koš, Litoměřice, druhého finalistu, jsme porazili. To družstvo, s určitými obměnami může zůstat stejné, samozřejmě musíme posílit o jednoho až dva zkušené hráče.

Jak tedy hodnotíte to třinácté místo?
Na to, že prvoligový basketbal v Olomouci deset let nebyl, jsme to začali s hráči, kteří tady hráli okresní přebory. Začali jsme od nuly, měli jsme v podstatě pět hráčů z nejvyšší soutěže na hostování, ale pak jsme bohužel přišli tou tragickou autonehodou o Filipa Sahana, se kterým jsme tady hodně počítali. Před koncem roku se zranil druhý rozehrávač Jirka Kysela. Všechno to tým poznamenávalo, hrálo se jen na jednoho rozehrávače. Těch špatných věcí, když už jsme začali hrát dobře, bylo letos hodně. Vždy nás to zabrzdilo. Udrželi jsme se v soutěži, získali jsme ostruhy pro příští rok.

Oporami týmu byli určitě kluci z Mattoni NBL Sedlák, Andres nebo Harčár, ale kdo z těch mladých olomouckých hráčů zaznamenal největší progres?
Myslím si, že kus práce udělal Honza Kozák, který hrál tady nějaký okresní přebor. Hrál to bez zkušeností a celý rok odehrál velmi dobře. Ve druhé polovině se třeba ukázal velice dobře svojí bojovností a nasazením Ondřej Pěnička, který když přidá trochu té vyzrálosti, tak může jít nahoru. Samozřejmě to přijde i s věkem, je mu teprve devatenáct.

Přišlo tedy zlepšení jednotlivých hráčů?
Ano, určitě se ti mladí kluci posunuli. Když si vzpomenu, jak to bylo na začátku a jak je to nyní po posledním zápase, tak je tam velký posun. Samozřejmě mají své limity, ale určitě můžou tu soutěž na nějaké úrovni hrát. Celý rok tomu dávali maximum, což se i projevilo.

Máte už nyní jistou nějakou posilu pro příští rok?
Nepředbíhejme, ale řešíme hráče, které bychom tu chtěli mít nastálo. Pracujeme na tom, abychom měli v Olomouci zkušené hráče.

Cíle pro další sezónu tedy budou vyšší?
Chceme se posunout. Nebudu říkat, nějaká umístění. Chceme hrát lepší basketbal, určitě bychom byli zklamaní, kdybychom skončili stejně jako letos nebo hráli o záchranu. Každý, kdo dělá sport, chce vyhrávat, proto to dělá. Lidi, co nám tady pomáhali, udělali kus práce. I ten doprovodný program měl ohlas, nemáme se vůbec za co stydět.

Radek Heloňasport@olomouc.cz

Reklama

Pražírna kávy HENRI

Katalog firem » Obchod » Pražírny kávy

Pražírna kávy obchodní značky HENRI byla založena v roce 1991 v Olomouci – Holice. Od dubna roku 2009 zajišťuje provoz společnost M-CENTRUM, a.s. Od svého vzniku je hlavním cílem výroby pra...