Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 3.7 °C

Tři olomoucké výstavy na last minute: v neděli končí výstava fotografií, knih i japonského buddhismu

Kultura

12.9.2014

Autor: barsi

Tuto neděli máte poslední příležitost, navštívit hned tři zajímavé výstavy. A jelikož předpověď počasí na víkend vypadá opravdu bídně, může být odpoledne strávené v muzeu dokonalým programem. A nezapomeňte, že v neděli je vstup zdarma.

A které výstavy můžete navštívit takzvaně na poslední chvíli? Na své si přijdou milovníci fotografie, knih i východní kultury. V Muzeu moderního umění si můžete naposledy prohlédnout retrospektivu významného českého fotografa Vladimíra Birguse i výstavu unikátní sbírky autorských knih z renomovaného berlínského nakladatelství Rainera Pretzella. V Arcidiecézním muzeu Olomouc se po víkendu bude zpět do pražského Náprstkova muzea stěhovat reprezentativní kolekce umění japonského buddhismu z výstavy Strastmi k probuzení.

Vladimír Birgus , který je významnou osobností české i evropské fotografie, představuje v Muzeu moderního umění více než čtyřicet let vlastní tvorby a odborné práce. Na výstavě pořádané při příležitosti autorových šedesátin se nachází bezmála osmdesát fotografií z let 1972 až 2014 z celého světa. Více k výstavě si můžete přečíst zde.

Další výstava je věnována nakladateli Raineru Pretzellovi, který vydal ve svém legendárním berlínském nakladatelství Rainer Verlag autorské knihy takových hvězd soudobého umění, jako jsou Damien Hirst, Dieter Roth, Ann Noël, A. R. Peck. Muzeum umění Olomouc je jedinou institucí na světě, která vlastní kompletní produkci tohoto slavného vydavatelství. Unikátní sbírka více než dvě stě knih se z olomouckého muzea přestěhuje do Vídně. Tamní Univerzita užitého umění vystaví kolekci od 2. října do 16. listopadu v Sala Terreně v Heiligenkreuzerhofu. Obě výstavy navštívilo za čtyři měsíce více než 7 500 lidí.

V Arcidiecézním muzeu pak návštěvníci mohou naposledy zakusit uklidňující atmosféru japonských svatyní a klášterů, a to díky výstavě Strastmi k probuzení. Ta výběrově představuje největší kolekci japonského buddhistického umění u nás, která je v pražském Náprstkově muzeu. V přízemí muzea jsou vystaveny sochy, malby, tisky, oltáříky, liturgické a rituální předměty, textilie i talismany z 16.–20. století, které si od 26. června stihlo prohlédnout více než 6 500 lidí.

Ať už navštívíte kteroukoli výstavu, nebo dokonce všechny tři, přejeme příjemně strávený víkend.

barsi

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip