Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 3.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Víte, jak bydlení ovlivňuje vaše zdraví? Objevte tajemství. Alena Vychodilová nabízí zkušenosti, radu i projekty

Tipy a názory

2.4.2015

Autor: Martina Burýšková

Cesty architektury jsou nejen nevyzpytatelné, ale především různé. Olomoucká architekta Alena Vychodilová je toho přesvědčivým důkazem. V době, kdy hledíme zejména na to, abychom stavěli především levně a čelíme nabídce nepřeberného množství stavebních materiálů, mluví na základě své dlouholeté praxe o tom, že nestačí podřídit vše ekonomické stránce, ale důležité je i to, jak bydlení působí na naše zdraví i jak se v něm cítíme. Ani z daleka nejsme roboti, a tak, i když si to většinou ani neuvědomíme, to kde žijeme a trávíme čas, nás zásadně ovlivňuje. Trápí vás nějaké chronické onemocnění? Jste bez energie? Nebo jsou vaše děti neklidné, často nemocné či nesoustředěné? Nechte si poradit a nahlédněte pod pokličku tajemství obestírajících naše domovy.

Na olomouckém poli stavebnictví a projektování je to, řekněme, ojedinělý jev. Žena v mužském světě s názory a přístupem, se kterým se u nás v České republice při stavbě domů zatím příliš nepracuje. Hlavní kritérium běžně tvoří cena, což je také důvod, proč se často sahá i k materiálům nepříliš kvalitním a často i ne zdraví nejprospěšnějším. "Většina stavebních materiálů se vyrábí s použitím velkého množství chemie, vyrábí se z nafty, jsou to plasty a v podstatě ne vše je ověřeno, že je to v pořádku. Splňují sice hygienické předpisy o tom, že neuvolňují do ovzduší chemikálie, ale málo se ví o tom, že hodně nových materiálů používaných i k zateplení v podstatě blokuje prostup venkovní energie, na kterou jsme byli po tisíciletí zvyklí, dovnitř do budov. Čím dál více se izolujeme od přirozeného prostředí. Proto si myslím, že čím více se uzavíráme do budov, o to více bychom měli dbát na to, co je uvnitř této stavby," říká architektka Alena Vychodilová, která se ve své praxi pohybuje více než 25 let.
Jenže daří se nám to? Kdo z nás se zamýšlí nad tím, jak na nás naše domy či byty budou působit, jak budou ovlivňovat naše zdraví? Jsou to přece místa, kde trávíme velkou část svého života, a to by nás mělo zajímat, jestli se nám stanou podporou, nebo naopak tím, co nás zásadně oslabuje. Otázkou je, jak na to a co to obnáší? Kudy se vydat po cestě?

Možná jste už narazili na směr zvaný Feng-shui. Je to vlastně důmyslná filozofie o tom, co je a co není harmonické, jak na nás prostředí kolem působí a jak ho můžeme uvést do rovnováhy pro náš prospěch. Není to opravdu snadné a vlivů je tolik. Kde myslíte, že se budete cítit příjemněji? V prosvětleném domku se zelenou zahradou na klidném místě a s čerstvým vzduchem, nebo ve stísněném bytě v paneláku u hlučné, několikaproudové silnice plné výparů z výfuků? A to není zdaleka všechno.
"V tom spočívá má práce a osvěta – přiblížit lidem, v čem tkví problémy bydlení. Většinou to poznáme na malých dětech, že jsou neustále nachlazené, mají alergie, různé kožní nemoci, a to právě jsou známky oslabení imunitního systému, který může trpět také tím, že nežijí ve zdravém prostředí, mají třeba špatnou stravu nebo žijí v nefungujících vztazích. Dnešní doba je náročná a tohle všechno ovlivňuje také naši zdravotní stránku. Všechno se vším souvisí,“ vysvětluje Alena Vychodilová a mně je jasné, že to není žádné plácání do větru, ale povídání o něčem, čemu rozumí na základě vlastních životních a profesních zkušeností.

Výmluvnými svědky jejích zkušeností a praxe jsou různé stavby nejen v našem regionu, které na dlouhá léta vydrží jako doklad její architektonické práce. Stačí se podívat jen po Olomouci. V Neředíně se podepsala pod novou budovu Fakulty tělesné kultury UP, v centru na Bezručově ulici projektovala novou budovu Vědecké knihovny Olomouc. V Bohumíně zase dala tvář místnímu aquaparku a třeba v Litovli nově zrekonstruovanému parku. To je, myslím, slušný vzorek pro to, udělat si představu o její práci.

Zejména pro ty, kdo se potýkají s dlouhodobými zdravotními problémy svými či někoho v rodině, je hledání harmonie a zdravého životního stylu důležité. Většinou doceníme důležitost zdraví až ve chvíli, kdo ho ztratíme. Naštěstí, nikdy není pozdě! Takže pokud vás toto téma zaujalo i práce paní Vychodilové, zaskočte si směle pro radu, případně rovnou na informacemi nabitou přednášku či seminář a možná si dokonce necháte navrhnout celý rodinný dům či přestavbu svého bytu, které třeba plánujete. A to od první studie až po projekt. Navštívit ji můžete osobně v jejím studiu v uličce 28. října číslo 9, vchod hned vedle Terranovy a vystoupejte do třetího patra. Tady najdete prostory jejího studia, které je otevřeno ve všední dny od 9 do 16 hodin.

A co přesně můžete očekávat v nabídce služeb Aleny Vychodilové? Zkušeně posoudí kvalitu energií vašeho bytu nebo domu, navrhuje úpravy stávajících bytů, přestavby a rekonstrukce domů, ale také tvoří návrhy nových domů rodinných i bytových, zpracovává projekty pro stavební úřad a díky propojení této technické práce s vlastní vnímavostí nabízí též služby hlubšího charakteru. Přijít můžete i na konzultace vašich problémů, na které se podívá pomocí automatické kresby, a také zde zakoupíte harmonizační prostředky pro váš byt i pro vás osobně.

V rámci přednášek, které u sebe pořádá, se sama věnuje osvětě na téma zdravé bydlení, jejím hostem bude také doktorka Hana Blochová s tématem sebeléčení a muzikoterapie. Zazněla zde i přednáška na téma elektrosmogu v podání Ing. Petra Makeše, což se zdravého bydlení nepochybně dotýká velmi aktuálně. A další akce se už pomalu rýsují...
Bližší seznámení s paní Vychodilovou a její prací nabízí její webové stránky www.vychodilova.cz..

Martina Burýškováburyskova@olomouc.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip