Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 2.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Unikátní lví mláďata Terry a Basty oslavila první narozeniny, dostala papírového rejnoka

Zprávy z regionu

16.8.2014

Autor: barsi

V pondělí 11. srpna jim byl přesně rok. Když se Terry s Basty narodili, tak ještě nikdo netušil, že budou jediní berberští lvi, které svět v roce 2013 přivítá. Pavilon šelem jim k jejich prvním narozeninám spolu s jejich ošetřovateli přichystal krásnou narozeninovou oslavu. Pro mladá lvíčata připravili první lov – sourozenci se utkali o papírového rejnoka.

V roce 2013 přišla na svět pouhá dvě mláďata lva berberského, a to právě v olomoucké zoo. Nyní tato lvíčata slaví první narozeniny. "Chtěli jsme to oslavit i s veřejností, proto jsme vyrobili papírového rejnoka, kterého jsme jim předali na komentovaném krmení. Zajímalo nás, jak si ním lvíčata poradí a zda se při prvním "lovu" projeví i jejich odlišná povaha. Basty je totiž mnohem víc průbojnější než Terry," popsala ošetřovatelka Dana Reisigová. To, že jsou mláďata z olomoucké zoo jedinými novými přírůstky, mají na svědomí jejich rodiče - olomoucký Šimon a Lilly původem z Belfastu. "Pro lví maminku Lilly je to velká čest, už proto, že ji všichni podceňovali, že se nikdy kvůli svému původu nestane vzornou maminkou a dobrou partnerkou. Vychovávala ji totiž chovatelka a psí fenka. Svou mateřskou roli však zvládá bravurně a vzácná mláďata už porodila dokonce potřetí,“ popsala mluvčí olomoucké zoo Iveta Grónská.

Zoo Olomouc má doslova "lví" podíl na zachování populace tohoto poddruhu lva, který se ve volné přírodě už vůbec nevyskytuje. Informace o úplném vyhubení vyvrátila před lety zpráva o jejich chovu ve lvinci marockého krále. Ten ve svém soukromém lvinci choval poslední potomky berberských lvů. Z něj se pak rozšířili do jiných zoo. Lvi berberští se dnes chovají v patnácti zoo v Evropě a ve dvou v Asii. Jejich celková populace čítá 77 jedinců. Olomoucká zoo navíc zůstává jedinou zahradou v České republice, v níž se tito lvi rozmnožují. Od roku 1995 se zde díky zkušenosti ošetřovatelů, dobrým chovatelským podmínkám a s přispěním štěstí narodilo celkem devatenáct mláďat. Celkový aktuální počet lvů berberských v olomoucké zoo nyní čítá čtyři jedince.

barsi

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip