Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Univerzita postaví v Neředíně centrum na podporu pohybových aktivit za 160 milionů

Zprávy z regionu

17.1.2013

Autor: roc

Kinantropologické centrum BALUO zaměřené na přenos výsledků výzkumu o pohybu člověka do praxe začne ještě letos na podzim vznikat v Olomouci-Neředíně. Stavba za 160 milionů korun je největší strategickou inovací v historii Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého. Podívejte se, jak bude vypadat.

Centrum, jehož název je zkratkou anglického Bases of Application Life Utilities Olomouc, bude sloužit i komerčnímu výzkumu. "Projekt Aplikačního centra BALUO jako první ve střední Evropě tvoří zázemí pro vývoj a inovace průmyslové produkce určené pro podporu pohybové aktivity nejširších skupin obyvatel a rozvoje zdravého životního stylu," uvedl děkan fakulty tělesné kultury Zbyněk Svozil.

"Firmy zde budou moci využít testovací a výzkumné prostory vybavené moderními technologiemi a kybernetickými aplikacemi kinantropologických poznatků. Následné uvedení námětu do praxe ale není podmínkou," řekla projektová manažerka Vědeckotechnického parku Univerzity Palackého Silvie Polánková. Porota podle jejích slov vybere deset finalistů, kteří získají finanční odměnu. Vědeckotechnický park jim pro realizaci záměru poskytne i kancelářské prostory a zázemí a zajistí konzultační služby. Na vítěze čeká 50 tisíc korun.

"Hlavními prostory centra budou testovací sportovní hala a testovací vodní nádrž. K dispozici budou také prototypové dílny a kanceláře," vyjmenoval tajemník fakulty Pavel Král. Stavět by se podle něj mohlo začít na podzim letošního roku.
Celkové náklady na vybudování a zařízení centra činí 160 milionů korun. "Koncem minulého týdne jsme obdrželi závazné rozhodnutí o poskytnutí dotace ve výši 120 milionů z operačního programu Podnikání a inovace, zbylých 40 milionů zaplatí univerzita z vlastních zdrojů," doplnil Král.

V budoucnu by aplikační centrum mělo být propojeno se stávající budovou Centra kinantropologického výzkumu, jejíž rekonstrukce a dostavba je dalším významným prvkem rozvojového plánu fakulty a zamýšleného kampusu Neředín.
Kinantropologie je věda, která zkoumá strukturu a funkci účelově zaměřených pohybových činností člověka a jejich rozvoj, kultivaci a účinky v definovaných podmínkách prostředí, v tomto případě v tělesné výchově, sportu, fyzioterapii, zdravotní tělesné výchově či rekreaci.

roc

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip