Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Univerzita staví v Neředíně nový kampus pro fakultu tělesné kultury. Bude v něm i bazén či tělocvična

Zprávy z regionu

25.8.2014

Autor: Jan Procházka

Poslední pozůstatky pobytu sovětské armády v Olomouci budou brzy minulostí. V Neředíně v těchto dnech začíná stavba centra BALUO. To bude sloužit fakultě tělesné kultury pro aplikaci výzkumu: bude se tu zkoumat například zdravý životní styl, nové sportovní pomůcky či nové metody trénování. K tomu bude sloužit i bazén či atletická dráha. První část projektu má být hotová přibližně za rok.

Olomoucká fakulta tělesné kultury patří v Česku z pohledu výzkumu k nejúspěšnějším zařízením podobného typu. Teď zdejší pracovníci dostanou nové možnosti: v aplikačním centru BALUO, která se v těchto dnech začíná stavět v sousedství letiště, získají zázemí k propojení teorie s praxí. To vše na ploše zhruba čtyř tisíc čtverečních metrů. "Srdcem bude testovací běžecká dráha o délce padesáti metrů, počítá se i s vybudováním dvou bazénů, menší tělocvičnou a dalšími specializovanými sportovišti," prozradil děkan fakulty Zbyněk Svozil. Komplex nebude sloužit jen k výzkumu, univerzita ho chce využít i komerčně. A volný čas v něm budou moci trávit také studenti či zájemci z řad veřejnosti. Centrum BALUO by mělo být hotové už příští rok, s dokončením celého areálu se počítá na rok 2016. Náklady se vyšplhají na zhruba 285 milionů korun, většinu z nich univerzita získá z evropských fondů.

Jan Procházka

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip