Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Uplácení úředníků ROP: Chcete dotace? Pomůžeme vám, ale z toho, co získáte, nám dáte dvě procenta

Krimi

17.4.2015

Autor: Jan Procházka

Zadržení pěti osob. To je výsledek zásahu, který v úterý provedla policie v sídle ROP Střední Morava. Tento úřad rozděluje evropské dotace pro Olomoucký a Zlínský kraj. Podle policie, která už osobám sdělila obvinění, měli tři úředníci zneužít svých pravomocí za procenta z celkové dotační částky poskytovat klientům “nadstandardní služby”. Jednalo se přitom o desítky milionů korun. Podle úřadu šlo o selhání jednotlivců, systém je prý v pořádku. A přestože jsou všichni obvinění stíháni na svobodě, byli zbaveni pravomocí a čerpají dovolenou.

Čtyři muži a jedna žena, z toho tři pracovníci ROP Střední Morava. Bilance úterního zásahu policie v sídle úřadu v Olomouci a Zlíně. “Detektivové kladou pracovníků ROP za vinu, že poskytovali za úplatek ve výši přibližně dvou procent z celkové dotace žadatelům o dotace nadstandardní služby a informace spojené s přípravou a následnou realizací projektů několika penzionů a hotelů na Střední Moravě,” uvedl mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták. Dotace se přitom podle něj pohybovaly v řádech desítek milionů korun.
Další dva zadržení měli podle detektivů úplatky pro pracovníky ROP zprostředkovávat a předávat. Všem pěti osobám už policie sdělila obvinění z několika trestných činů. “Konkrétně je to podplácení, přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby, poškození finančních zájmů Evropské unie a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Některé z uvedené trestné činnosti se měli obvinění dopustit formou spolupachatelství,” vyjmenoval Hanták. Obviněným teď hrozí až dvanáctileté vězení, stíháni jsou na svobodě.
Mluvčí ROP Michaela Linhartová už potvrdila, že úřad přijal vůči svým pracovníkům příslušná opatření. “Tito lidé byli zbaveni jednacích a rozhodovacích pravomocí. V současné době všichni čerpají dovolenou,” řekla. Podle ní policie zasahovala proti jednotlivcům, nikoli proti úřadu jako takovému. “Jednalo se o osobní selhání jednotlivců. Vyšetřování se netýká nastavení našeho úřadu, ten je v pořádku,” ubezpečila LInhartová. Jak úřad naloží se svými obviněnými zaměstnanci, zatím nechce předjímat. “Podle toho, k čemu dospěje během vyšetřování policie, přijmeme příslušná opatření,” poznamenala.

Policie nezasahovala jen v sídlech ROP v budově RCO v Olomouci a v kancelářích ve Zlíně. Provedla i šest domovních prohlídek a zadržela množství dokumentů a elektroniky.

V ROP Střední Morava se rozhodně netočí malé peníze. Jen v období let 2007 až 2013 jím prošlo přes osmnáct miliard korun, které šly do asi dvanácti stovek projektů. ROP financoval nejen veřejné projekty, jako byla třeba rekonstrukce olomouckého přednádraží, obnova cest a mobiliáře v olomouckých parcích, rekonstrukce Arcibiskupského paláce či rekonstrukce řady dětských a školních hřišť, peníze od něj dostaly v Olomouci například hotely Flora či Arigone, nebo jezdecký areál na Lazcích.

Jan Procházka

Reklama

Spro stavby, obchod, dopravu a služby, s.r.o.

Katalog firem » Půjčovny » Půjčovny stavební techniky

Spro Půjčovna LUTÍN Slatinická 191, 783 49 Lutín Spro Půjčovna OLOMOUC Dolní Novosadská 516/84, 779 00 Olomouc Bruska, vrtací kladivo, nivelační přístroj, vibrační desk...