Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

"Proč je tam ta cesta?" Diskuze o územním plánu zaplnila sál magistrátu

Zprávy z regionu

6.3.2013

Autor: jap

Zasedací sál magistrátu včera praskal ve švech. Naposledy tu lidé měli šanci diskutovat o novém územním plánu. Lidé si přišli hlavně ujasnit, co přesně se bude dít v okolí jejich bydliště. Na podání připomínek totiž zbývá už jen pár dnů. Zatím jich došlo půl druhé stovky. Nejčastěji se týkaly řešení ulice Norská či možného rozšíření chválkovického kovošrotu.

Zhruba sto padesát připomínek ke konceptu územního plánu už došlo na olomouckou radnici. "To je ale jen úvod, očekáváme, že nejvíc jich dojde v posledních dnech, tedy do 12. března," zmínil vedoucí odboru koncepce a rozvoje Radek Dosoudil.
Lidé se včera přišli zeptat hlavně na to, jak se nový územní plán dotkne jejich okolí, pozemků či nemovitostí. Například Jaroslav Novák odcházel spokojený. "Mám nějaké pozemky, na kterých jsou teď zahrádky a tak jsem přišel zjistit, jak se jich to dotkne. A teď mi řekli, že se tam počítá s výstavbou, takže jsem velice spokojený," pochvaloval si Novák. Většina příchozích se ale spíše obávala změn, které územní plán může přinést. "V návrhu náš pozemek v Hodolanech dělí napříč cesta. Přitom by nevedla vůbec nikam. Je to pro mě nepochopitelná věc. Námitku už jsou se sousedy sepsali, teď se na to ale raději chci ještě zeptat," svěřil se například Zdeněk Kresl z Hodolan. Právě nové cesty a komunikace byly nejčastějším tématem. Lidé se obávali zvýšení dopravní zátěže i zásahu do pozemků. Rozruch vzbudilo i možné vybudování lávky přes Moravu v lokalitě za Novosadským dvorem. V bývalém vojenském opravárenském areálu se totiž plánuje vznik obytné zóny. A to se příliš nelíbí lidem z okolí, bojí se, že přijdou o klid. Primátor Martin Novotný dostal dokonce osobní pozvání od jedné z místních obyvatelek, aby si mohl o situaci udělat obrázek přímo na místě.
Odborníci osvětlovali i další sporná místa. Lidem z Tabulového vrchu vadilo zařazení garáží u heliportu do smíšených obytných ploch. Báli se, že je chce město zbourat. "Ta změna je tam proto, že v době kdy se garáže stavěly se nacházely na periferii, dnes už je to obydlená část města," vysvětlil architekt Jakub Kynčl, který práci na územním plánu vede. Ubezpečil, že změna neznamená, že by garáže někdo boural. "Pouze existuje možnost, aby nějaký investor garáže od majitelů vykoupil a potom na jejich místě postavil obytné domy," upřesnil Kynčl. Zda by v takovém případě na prodej garáží jejich majitelé přistoupili je pouze jejich věcí.

Na podání připomínek k územnímu už zbývá jen pár dnů, uzávěrka je 12. března. Odborníci se jimi budou zabývat několik měsíců, definitivní podobu by plán měl mít zhruba za rok.

jap

Reklama

Pražírna kávy HENRI

Katalog firem » Obchod » Pražírny kávy

Pražírna kávy obchodní značky HENRI byla založena v roce 1991 v Olomouci – Holice. Od dubna roku 2009 zajišťuje provoz společnost M-CENTRUM, a.s. Od svého vzniku je hlavním cílem výroby pra...