Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 7.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Užijte si oázu klidu v Domě přírody, otvírá se už tuto sobotu

Zprávy z regionu

19.9.2014

Autor: Barbora Sísová

Vychutnejte si se svou rodinou krásnou více než hodinovou procházku Domem přírody Litovelského Pomoraví, který se otvírá už tuto sobotu. V okolí sídla Sluňákov v Horce nad Moravou během dvou let vyrostl netradiční přírodní areál, kde se nachází sedm zajímavých uměleckých děl vycházejících z krásy přírody, které přímo vybízejí k odpočinku i meditaci.

Návštěvníkům se od soboty otevře krásný procházkový okruh, který vede krajinou, která ještě v roce 2001 měla podobu podmáčeného pole, o které se nikdo nechtěl starat. "Postupně zde úsilím lidí ze Sluňákova vznikl mokřad s pěti biotopy: lužním lesem, nivními loukami, stojatými i tekoucími vodami a lidskými sídly. Nyní je koncepce celého areálu doplněna pokusem o komponovanou krajinu s vycházkovým okruhem, který trvá asi hodinu a půl. Na něm vznikla díky podpoře Agentury ochrany přírody a krajiny ČR různá zastavení," popsal Michal Bartoš z centra ekologických aktivit Sluňákov.

A jak tato zastavení vypadají? Nejvýraznější je expozice sedmi originálních uměleckých děl. Přestože je každé úplně jiné, mají jedno společné - umocňují prožitek lidí z procházky zdejší krajinou, nabízejí prostor k vyhlídkám i meditaci. V areálu byly během dvou let realizovány stavby podle návrhu Františka Skály (Rajská zahrada rostlin a živočichů Litovelského Pomoraví), Miloše Šejna (Sluneční hora), včetně zvonů Rudolfa Manouška, dále Miroslava Fekara (Lesní chrám a kouzelný les) a Marcela Hubáčka (Ohniště zlaté spirály).

Výstavba této jedinečné galerie v přírodě byla spolufinancována z evropských fondů a vyšla na téměř 54 milionů.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip