Reklama

Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav, venku je 20.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V Arcidiecézním muzeu je k vidění replika vzácné tapiserie

Kultura

22.6.2007

Autor: Bohumír Kolář

V Arcidiecézním muzeu Olomouc je od letního slunovratu (21. června) k vidění unikátní středověké dílo francouzské provenience známé pod názvem Tapisérie z Bayeux. Nikoli v originálu, protože tak obrovské dílo nelze převážet, ale v podobě tkané techniky – gobelínu, které během několika let soustředěné práce vytvořila olomoucká výtvarnice a učitelka Věra Mičková – Směšná.

S Tapisérií z Bayeux se seznámila v Normandii, kterou navštívila. Dílem byla do té míry zaujata, že se rozhodla jednak rozluštit záhadu jejího zpracování, jednak vytvořit v jiné technice její repliku. Vedl ji k tomu nejen obdiv k dílu, ale i špetka ctižádost dokázat, že i v dnešní době lze vytvořit umělecké dílo hodné pozornosti.
Tapisérie z Bayeux je dílo vytvoření následně po bitvě u Hastingsu v roce 1066 a vypráví na 27 pásech o celkové délce 27 metrů a šířce půl metru právě o této bitvě, V ní normandský vévoda Vilém Dobyvatel dobyl Anglii. Ojedinělé dílo pravděpodobně nebylo v 11. století jedinečnou výtvarnou epopejí o skutečné události, je však jediné, které se v tak zachovalé podobě do dneška uchránilo. Světový unikát neušel pozornosti Věry Mičkové – Směšné, původem ze Štěpánova u Olomouce. Její pozoruhodná tvůrčí reakce byla podmíněna dlouhodobým, vlastně celoživotním zájmem o výtvarné umění a jejím zájmem o uměleckou výšivku a tvorbu gobelínů.

Proslavila se hned rok po své návštěvě v Normandii, kdy tamním uměnovědcům předložila zpracovaný úsek z tapisérie vyšitý hedvábnou nití, navíc v technice naprosto shodné se středověkým dílem. Po analýze středověkého díla a zvážení možností se rozhodla vytvořit repliku v technice gobelínu, tedy jako obrazy tkané z vlny. Pět let postupně tvořila jednotlivé části, mnohdy i dvanáct hodin denně a nepolevila, dokud repliku nevytvořila. Nejen její vytrvalost, ale i precizní technika a cit pro hledání a nacházejí uměleckých paralel, např. hledání způsobu zpodobení dobového drátěného brnění, nakonec vedly k úspěchu velkého kalibru. Vznikl další světový unikát.
O jeho velikosti svědčí i některé detailní informace. Na originále i replice je zobrazeno 623 osob, 55 psů, 202 koní, 41 lodí, 49 stromů a téměř 2000 latinských slov a více než 500 mýtických a jiných stvoření jako ptáků a draků. Původní dílo si pravděpodobně objednal biskup Odo, nevlastní bratr Viléma Dobyvatele. Vyšívaná replika byla vytvořena týmově pro anglické město Reading nedaleko Londýna. Gobelínovou kopii vytvořila Věra Mičková – Směšná bez jakéhokoli „zakázkové“ impulzu, čistě ze svého zaujetí a fandovství pro dějiny umění a gobelínovou tvorbu.

V Arcidiecézním muzeu potrvá výstava Tapisérie z Bayeux do 30 září. Nezdá se, že by poté byla jako nepotřebná odložena či někde zasuta. Spíše se zdá, že autorka se svým dílem objede přinejmenším celou Evropu.
Olomoucké veřejnosti byla tapisérie Věry Mičkové – Směšné představena kurátorkami PhDr. Anežkou Šimkovou, PhDr. Simonou Jemelkovou a historikem umění PhDr. Pavlem Černým.
K výstavě byla připravena reprezentativní publikace, se zájmem se jistě setkají i dvě přednášky, které přispějí k lepšímu poznání originálu i repliky.

Bohumír Kolář

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip