Reklama

Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav, venku je 10.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V Moravském divadle se budou sbírat střepy Rozbitého džbánu

Kultura

17.1.2014

Autor: Jan Procházka

Střepy přinášejí štěstí. V případě hrdinů dramatu Heinricha von Kleista Rozbitý džbán to ale moc neplatí. Moravské divadlo přesto na klasický kus z počátku předminulého století vsadilo. Soudní pře o jednu rozbitou nádobu a mnoho poničených vztahů se rozehraje poprvé už dnes večer.

I banální spor může mít pro někoho tragické následky. Zejména pokud se tímto sporem snažíte zakrýt mnohem větší přečin. Přesně taková je zápletka von Kleistovy frašky z roku 1808. Právě s ní přichází někdejší šéf olomoucké činohry - nyní hostující režisér Peter Gábor - jako první letošní novinkou.

Hra zavede diváky do malé vesnice, kde nějaký lump rozbil cenný džbán. V následném soudním sporu už ale zdaleka nejde o hrst střepů, ale o vztahy, které se možná už slepit nepodaří. "Ten příběh je opravdu banální a vlastně o něj ani moc nejde," poznamenala herečka Ivana Plíhalová. Právě ona se představí v roli žalobkyně. Podle ní má inscenace velký přesah do současnosti. "Celou dobu vlastně víme, kdo tím viníkem je. A pozorujeme, jak se z toho ten člověk snaží vykroutit. Hodně mi to připomíná případ Davida Ratha," zmínila Plíhalová.

V hlavní roli zhýralého rychtáře se představí nová posila činoherního souboru Stanislav Šárský. Zkušený herec prošel mnoha pražskými a ostravskými divadly, ve svých čtyřiasedmdesáti letech se ale s von Kleistem setkává poprvé. "Je to hodně ošemetné. Hodně replik se tam totiž opakuje, ale jsou trochu zpřeházené. Všechno si to zapamatovat nám dává hodně zabrat," pousmál se Šárský. V Olomouci se podle svých slov cítí dobře. "Snad se moje výkony budou líbit i divákům," zadoufal.

V dalších rolích se představí Vendula Fialová, Josef Bartoň, Vojtěch Lipina, Petr Kubes, Václav Bahník, Vlasta Hartlová, Tereza Richtrová, Věra Šindlářová a Jiří Nebenführ.

V Olomouci se bude Rozbitý džbán hrát teprve podruhé. V roce 1953 ho na jevišti Moravského divadla uvedl Julius Lebl. Současná podoba má premiéru dnes v devatenáct hodin. Hraje se bez přestávky.

Reklama

ELEKTROSERVIS ŠTĚPÁNEK

Katalog firem » Řemeslníci » Elektroinstalace

- opravny elek. domácích spotřebičů - opravny elektrického nářadí - záruční opravy (Braun, Solac, Esa, Ergo, Hoover, Iberna, Delos, Bravo, Fagor, De Longhi, Kenwood, Wterm - pozáruční ...