Reklama

Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav, venku je 22.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V Muzeu umění se instaluje výstava roku: Profilová instalace díla Viktora Vasarelyho

Kultura

2.11.2007

Autor: Bohumír Kolář

Přísně racionální, vědecký základ na jedné straně, masová popularita na straně druhé. Takové zdánlivě se vylučující spojení charakterizuje tvorbu Victora Vasarelyho a výtvarný směr Op-Art, jehož byl původem maďarský umělec průkopníkem.

Vasarely začínal pečlivým studiem geometrie, optiky i psychologie, ve vrcholném období pak jeho strohé černobílé i barevné linky, čtverce, obdélníky a polokoule takřka zaplavily ulice, hromadně je využívali módní návrháři, objevovaly se na tapetách, kobercích, na budovách, staly se součástí každodenního života, popkultury. O tom, že kouzlu Op-Artu je jednoduché podlehnout a že geometrická abstrakce nemusí být jen hanlivé označení pro obrazy, které si může takzvaně namalovat každý, se diváci mohou přesvědčit na výstavě Victora Vasarelyho, která bude v olomouckém Muzeu moderního umění zahájena již 15. listopadu. Na devět desítek Vasarelyho prací již muzeum instaluje v sále Trojlodí.

Když Victor Vasarely (1908-1997), rodák z maďarské Pécse, ve 30. letech 20. století studoval v Budapešti a následně v Paříži působení barev, optiku, fyziologii a psychologii, nemohl ani tušit, jaký ohlas budou výsledky jeho až vědeckého úsilí mít, ani předpokládat, že zakládá nový výtvarný směr.
Původem maďarský umělec dobyl celý svět a ovlivnil každodenní život, a to nejen prostřednictvím obrazů a grafik, ale také užitého umění, světa módy a architektury, spolupracoval také s dalším maďarským géniem Erno Rubikem na podobě jeho hlavolamů. A Vasarelyho jméno je zvěčněno i na hvězdné obloze, neboť když v roce 1984 objevili astronomové z hvězdárny v Kleti malou planetku, pojmenovali ji právě po zakladateli Op-Artu.

O tom, že Vasarelyho tvorba je dodnes atraktivní a srozumitelná, se diváci mohou přesvědčit na výstavě, která bude v olomouckém Muzeu moderního umění zahájena 15. listopadu v 18,30. Jedná se po dlouhých letech o první profilovou prezentaci zakladatele Op-Artu u nás. Z pécského Vasarelyho muzea, kterému sám autor věnoval 400 svých prací a jež je součástí Janus Pannonius Muzea, se podařilo zapůjčit kolekci čítající více než devět desítek děl - obrazů, grafik, soch, tapisérií a multiplů. O významu akce, a to nejen v českém měřítku, nýbrž v kontextu visegrádské spolupráce, svědčí i skutečnost, že záštitu nad výstavou převzali ministři kultury České republiky a Maďarska.

Bohumír Kolář

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip