Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 6.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Přípravy na Akademické mistrovství světa v orientačním běhu vrcholí. Ti nejrychlejší získají medaile od Soukalové

Sport

23.7.2014

Autor: barsi

Více než tři stovky účastníků z jednatřiceti zemí uvítá 19. ročník Akademického mistrovství světa v orientačním běhu. Zahajovací ceremoniál se odehraje v pondělí 11. srpna na půdě Univerzity Palackého v Olomouci. A vítězové budou mít na krku opravdový unikát - medaile pro šampiony totiž navrhla úspěšná olympionička Gabriela Soukalová.

Organizátoři šampionátu v těchto dnech dokončují závěrečné přípravy, ladí všechny detaily a těší se, až v Olomouci přivítají studenty – orientační běžce z pěti kontinentů. Na start se postaví například Matthias Kyburz, mistr světa ve sprintu z roku 2012, dvojnásobný vítěz Světového poháru a trojnásobný zlatý medailista z loňských World Games v kolumbijském Calí; Scott Fraser, stříbrný ze sprintu z loňského světového šampionátu ve Finsku; a novozélandský orientační běžec Matt Ogden, který vlétl mezi světovou elitu v roce 2012 a vybojoval zlato na krátké trati. Student Univerzity v Aucklandu si v loňském roce od velkých světových závodů odpočinul, dokončoval VŠ vzdělání v oboru inženýrství. Letos v srpnu plánuje Matt Ogden velký návrat. Velké naděje vkládají fanoušci do olomoucké závodnice Venduly Horčičkové, členky SK UP Olomouc, a Ivety Šístkové-Duchové, která bude obhajovat titul za španělského Alicante. Ve startovním poli bude i další olomoucká rodačka Adéla Indráková a Vojtěch Král ze Šumperka.

Zahajovací ceremoniál proběhne v pondělí 11. srpna na nádvoří bývalé tereziánské zbrojnice, která slouží ústřední knihovně Univerzity Palackého. Závodit se bude v okolí Kroměříže, Nectavy, Svatého Kopečka a Protivanova. Prologem akce se stane „utkání pěti kontinentů“ O pohár primátora. Tento závod se uskuteční 10. srpna v Prostějově. Do Olomouce se akademické mistrovství vrátí v sobotu 16. srpna na slavnostní zakončení.

Vítězové si z Olomouce odvezou jedinečnou medaili, vytvořenou českou olympioničkou a medailérkou Gabrielou Soukalovou. Lícní strana zachycuje mapu a střelku odkazující v textu na červeně zvýrazněna písmena N a S (sever a jih), rub tvoří dominanty Olomoucka: sloup Nejsvětější Trojice, bazilika Nanebevstoupení Panny Marie na Svatém Kopečku a vysílač z nejvyšší moravské hory Pradědu. „Nechtěla jsem na přední straně použít obvyklý motiv běžce. Ráda dělám věci netradičně, snažila jsem se spíše o jednoduchost a čistotu,“ uvedla Gabriela Soukalová, která byla přítomna i při první ražbě v továrně Znak v Železném Brodě. Pro absolventku oboru ražená medaile a mince Vyšší odborné uměleckoprůmyslové školy v Jablonci nad Nisou to byla první realizovaná medaile. „Ze všech nabídek jsem si vybrala akademické mistrovství, protože mám ke sportu vřelý vztah. Orienťák jsem běhala na škole celkem rychle, ale vždycky jsem se ztratila,“ dodala s úsměvem dvojnásobná stříbrná biatlonistka z olympiády v Soči.

Program šampionátu:
Neděle 10. 8. odpoledne prolog – mixové štafety Prostějov, sídliště Svobody
Pondělí 11. 8. večer slavnostní zahájení Olomouc, Zbrojnice
Úterý 12. 8. dopoledne PROMO závod Olomouc, Horní náměstí
odpoledne mixové štafety Kroměříž, Velké náměstí
Středa 13. 8. dopoledne závod na klasické trati Nectavské údolí
Čtvrtek 14. 8. odpoledne závod ve sprintu Sv. Kopeček,před bazilikou
Pátek 15. 8. dopoledne závod na krátké trati Protivanov
Sobota 16. 8. dopoledne závod štafet Protivanov

Česká akademická reprezentace
Ženy:
Vendula Horčičková (*1993) Masarykova Univerzita v Brně
Adéla Indráková (*1991) Masarykova Univerzita v Brně
Eva Kabáthová (*1989) Masarykova Univerzita v Brně
Jana Knapová (*1990) Masarykova Univerzita v Brně
Denisa Kosová (*1991) Univerzita Hradec Králové
Iveta Šístková (*1986) Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

Muži:
Adam Chromý (*1988) Vysoké učení technické v Brně
Štěpán Kodeda (*1988) České vysoké učení technické v Praze
Pavel Kubát (*1991) Masarykova Univerzita v Brně
Vojtěch Král (*1988) Masarykova Univerzita v Brně
Miloš Nykodým (*1990) Vysoké učení technické v Brně
Jan Petržela (*1992) Masarykova Univerzita v Brně

barsi

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip