Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 16.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Do nové galerie je vstup jen s jízdenkou,
 je totiž v tramvaji

Kultura

24.7.2013

Autor: Jan Procházka

V Olomouci od včerejšího večera funguje nová galerie. Dostala název Galerie Dé a pozoruhodná je hlavně tím, že ji pokaždé najdete na jiném místě. Je totiž umístěna v jedné z olomouckých tramvají a pohybuje se v běžném provozu. Otevřena byla symbolicky: výstavou fotografií čekáren Zdeňka Lhotského. V budoucnu se v tramvaji-galerii chystají i koncerty či divadelní představení. Ale pozor, vstup jen s platnou jízdenku.

Místo reklamních letáků umělecká díla. Už v minulosti byly olomoucké tramvaje k podobnému účelu využity, vystavoval tak například Jindřich Štreit. Vždy se však jednalo o krátkodobé projekty. Nápadu se ale chytila parta nadšenců z agentury ARTnative, která je podepsána například pod úspěšným festivalem videomappingu. "Napadlo nás, že bychom mohli jednu z olomouckých tramvají proměnit na výstavní síň natrvalo. A dopravní podnik s tím souhlasil," prozradil Kamil Zajíček, který je jedním z otců myšlenky. Výstavy podle něj obvykle potrvají měsíc, poté se expozice promění. "Chtěli bychom dát prostor i různým okrajovým žánrům, které se třeba do běžných galerií ani nedostanou," naznačil Zajíček. A nezůstane podle něj jen u výtvarného umění. "Zatím se to teprve rodí, ale chtěli bychom tu například pořádat i divadelní představení nebo komorní koncerty. Třeba v časech, kdy nejezdí mnoho lidí. Pro cestující by to mohlo být zajímavé zpestření jízdy," naznačil Zajíček.

Aby zájemci nemuseli spoléhat na náhodu, hodlají v nejbližší době provozovatelé umístit do tramvaje GPS vysílač. "Na internetu si pak třeba přes mobil snadno zjistíte, kde se tramvaj pohybuje," doplnil Zajíček. Galerie Dé totiž bude brázdit všechny olomoucké linky. "Je to proto, aby bylo pokryto co největší spektrum lidí," vysvětlil Zajíček.

Galerii včera večer otevřela první výstava. Symbolická. Vystaveny jsou totiž fotografie autobusových čekáren, které na svých cestách pořizuje známý sklář a člen skupiny Tvrdohlaví Zdeněk Lhotský. "Autobusové čekárny jsou naprosto ojedinělá disciplína architektury. Jedná se totiž často o doslova krystalická díla, která tvoří lidé architekturou zpravidla vůbec nepoznamenaní. Bohužel v dnešní době ty svérázné čekárny zvolna mizí a nahrazují je typové prefabrikáty. Za pár let už jich možná moc nezbude, proto jsem se rozhodl je zdokumentovat," vysvětlil Lhotský, který se projektem zabývá už více než rok a nasbíral zatím přes čtyři tisíce snímků. "Prezentoval jsem je už na několika místech, ale přiznám se, že vystavovat je v tramvaji je podivuhodný zážitek, který se už asi nikdy nezopakuje," pousmál se autor a přiznal, že vybrat z takového množství záběrů dvacet snímků bylo obtížné. "Objevil jsem už stovky čekáren, které jsou opravdu pozoruhodné. Takže ten výběr byl hodně komplikovaný, ale nakonec se takový vzorek podařil. Jsem zvědav, jak budou cestující reagovat," podotkl Lhotský, který snímky často pořizuje i za jízdy autem. "Aspoň jezdím pomalu," zažertoval závěrem.

Galerie bude na trať vyrážet každý den, milovníci umění by ale neměli zapomínat na přepravní řád; při vstupu je nutné si orazit jízdenku. Jinak by se návštěva galerie mohla prodražit.

Jan Procházka

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip