Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 6.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V Olomouci se během vánočních trhů začne platit dukáty

Zprávy z regionu

4.11.2011

Autor: kam

Olomócké držgrešle. Tak zní název nového platidla, které začnou svoji funkci plnit v období vánočních trhů. Olomouc tak bude mít jako první město na Moravě svoje vlastní platidlo. Dukáty budou obchodníci přijímat od 24. listopadu do 31. prosince příštího roku.

Vlastní platidlo zavedla už Plzeň a Jablonec nad Nisou. Olomouc se tak stane třetím městem v České republice, které se zapojí do akce s názvem Lokální dukát. "V Jablonci i Plzni byl o dukáty mimořádný zájem, celý náklad byl vyprodán během několika dní a celý projekt byl tedy nesmírně úspěšný. Doufáme, že podobně nadšení budou i obyvatelé Olomouce a nápad se jim zalíbí," svěřila se Katarzyna Wawrzyńska,organizátorka projektu.
Zájemci si mohou dukáty zakoupit v podnicích označených informačním plakátem a nálepkou "Zde získáte 40 olomóckéch držgrešli" nebo ve stánku společnosti Karkonoski Dom Numizmatyczny, který bude stát na náměstí. Zákazník si může tento dukát koupit, vyměňovat nebo ho může dostat nazpět při placení nákupu. "Dukáty nejsou skutečnou měnou, jejich přijímání je samozřejmě dobrovolné. Je to spíše forma hry a suvenýr pro obyvatele a turisty a zároveň způsob, jak inovačně propagovat město," vysvětlila Wawrzyńska.

Lokální dukát je žeton trochu větší než padesátikoruna. Jeho průměr je 30 milimetrů a má hodnotu 40 korun. Výrobou těchto žetonů se zabývá Česká mincovna v Jablonci nad Nisou. Na lícové straně dukátů je vyobrazen Sloup nejsvětější Trojice, Dóm svatého Václava a olomoucká radnice, rubovou stranu pak zdobí znak města Olomouce.
Organizátor spolu s Magistrátem města Olomouce zve všechny podnikatele, aby se zapojili do tohoto projektu. Prostřednictvím žetonů získá partnerská firma pro svůj podnik reklamu zdarma na plakátech i na webových stránkách města. "Tímto bych ráda ke spolupráci přizvala všechny provozovatele služeb, obchodů a restaurací. Právě vy můžete pomoci uvést lokální dukát do oběhu a přímo se tak podílet na kulturním rozvoji a propagaci vašeho města," vyzývá olomoucké podnikatele ke spolupráci na projektu Katarzyna Wawrzyńska. Seznam míst, kde lze dukáty uplatnit, bude zveřejněn do 15. listopadu na webových stránkách organizátora www.lokalnidukat.cz, na stránkách města a na plakátech. Účast zatím přislíbily tyto podniky: S-cube, klub 15 minut, Vertigo, Kožené věcičky v ulici Denisova, Nádobí Berghoff, Knihkupectví Tycho nebo vinárna U Beránka v Univerzitní ulici.

kam

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941