Reklama

Úterý 19. března 2024, svátek má Josef, venku je 1.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V Olomouci se otevřelo špičkové psychologické pracoviště. Už brzy si posvítí na fobie i vybodované řidiče

Zprávy z regionu

3.12.2013

Autor: Martina Burýšková

Unikátní v České republice, ale také v evropském měřítku. Na Katedře psychologie olomoucké univerzity ve Vodární ulici se dnes otevřelo špičkově vybavené Praktické pracoviště. Ačkoliv sídlí na akademické půdě, rozhodně nepůjde pouze o teoretické zkoumání. Své praktické služby poskytne také veřejnosti v oblasti poradenství rodinného, školního či dopravní a pracovní psychologie. Olomoučanům by své služby mohlo běžně nabídnout už v roce 2015.

Po dvou letech intenzivních prací a příprav se dnes dopoledne ve Vodární ulici otevřelo nové Praktické pracoviště. Praktické proto, že k jeho hlavní ambicím patří propojit teoretické zkoumání s tím, co se odehrává za dveřmi psychologických poraden. A nově vybudované pracoviště má pomoci k tomu, aby se tak dělo na špičkové úrovni.
"Snažíme se stát tou nejvýznamnější a nejlépe vybavenou katedrou jak pro vzdělávání, tak i pro výzkum a poskytování služeb pro společnost jako takovou,“ sdělil na úvod Martin Seitl z Katedry psychologie, jako jeden z těch, kdo se o zbudování nového pracoviště zasloužili. Fakt, že nové pracoviště je ojedinělé jak v rámci České republiky, tak i celé Evropy, svědčí o tom, že se to daří.
Podle Martina Seitla nabízí vše, co psychologie nabídnout může. Od klinické psychologie, přes poradenskou, psychologii práce-organizace i psychologii, která se uplatňuje v sociálních službách.

Pokud znáte Vodární ulici, víte, že zdejší pobočka Filozofické fakulty UP se tu spíše jen nenápadně krčí, proto by asi málokdo očekával za vstupními dveřmi existenci podobně významného pracoviště. A přece. Pojďme se tedy společně podívat, co psychologům a samozřejmě také jejich klientům nabízí.
"Pracoviště má dvě části. Prostor psychologické poradny, čekárnu a zázemí pro odborný personál, na druhé straně chodby se pak nachází laboratoř, která je naším největším bohatstvím. Jsou tu některé sestavy přístrojů jedinečné i v Evropě. Jiné evropské zařízení totiž nemá tento typ přístrojů,“ zdůrazňuje Seitl z katedry psychologie. V praxi to znamená to, že si nikde jinde prostě nemůžete dohromady změřit celý potenciál člověka.

Na klienty tu čeká plno psychologických takříkajíc vychytávek. U některých se možná i pobavíte. "Máme tu sestavu zařízení - oční kamery, virtuální reality a psychofyziologického systému, který snímá celkovou aktivitu a odezvu organizmu v různých situacích. Tato zařízení mohou posloužit k léčbě fobií, případně k simulacím různých situací při hromadných katastrofách. To umožňuje dělat výzkum a zároveň i terapii,“ prozrazuje o možnostech nového pracoviště Martin Seitl. Pokud se rozhodnete třeba bojovat se svou fobií, není problém navodit stresovou situaci se vším, co k ní patří. Naprogramují vám tu třeba neoblíbené pavouky či hady, během chvíle promění teplo, vlhkost či světlo a odhalí přitom vaše odezvy srdce, mozku a například i reakce kožní. Cestu sem však mohou najít také vybodovaní řidiči. Právě jedno z nových zařízení otestuje psychickou způsobilost klienta před vrácením řidičského průkazu, tak jak si žádá zákon.

Pořídit takové špičkové zařízení samozřejmě bylo velmi nákladné. Jen základní technické vybavení laboratoře vyšlo na 3 miliony korun. I pro to však mají psychologové řešení. K dispozici má být také dalším organizacím pro jejich potřeby a zkoumání, zároveň však poslouží i samotným studentům pro získávání praktických zkušeností. "Studenti mohou pod dozorem pedagogů pracovat přímo s klienty a získávat zkušenosti, které nejsou zcela obvyklé. Umožníme jim tak, aby na trh práce vstupovali skutečně jako profesionálové, nikoliv jenom jako absolventi,“ vyzdvihuje přednosti pracoviště rovněž pro studenty Seitl.
Vybavení se podařilo získat od celé řady zahraničních firem, často i ojedinělých na celém světě. Proto nebylo právě jednoduché přístroje po technické stránce přesvědčit, aby se mezi sebou dokonale domluvily. Ale podařilo se.
Než si sem budete moci jen tak zajít pro psychologickou podporu, však ještě chvíli potrvá. Zatím se poradna otevře pro spolupracují partnery působící v Olomouci, jako jsou například Pedagogicko-psychologická poradna, P-centrum či Člověk v tísni a jejich klienti. Kdokoliv z řad veřejnosti se pak může objednat přímo nejdříve za rok, od roku 2015.
Pokud vás možnosti Praktické pracoviště zaujaly, najdete ho i s týmem odborníků psychologů na Vodární 6 v Olomouci.

Martina Burýškováburyskova@olomouc.cz

Reklama

Restaurace STODOLA

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Stylová restaurace s poctivou moderní českou kuchyní a pečlivě ošetřeným tankovým pivem.