Reklama

Středa 1. května 2024, dnes je Svátek práce, venku je 15.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V Olomouci se sešli nevidomí esperantisté  z celé Evropy i Japonska

Zprávy z regionu

25.7.2011

Autor: roc

Po dva předešlé týdny se v Olomouci konal 77. Mezinárodní kongres nevidomých esperantistů. Setkání se zúčastnilo celkem 56 hostů ze dvanácti zemí (Česko, Bulharsko, Finsko, Itálie, Německo, Chorvatsko, Maďarsko, Polsko, Srbsko, Rakousko, Rusko a Japonsko). Pořadatelem akce byla Sekce nevidomých Českého svazu esperantistů.

Cílem kongresu byla především výměna poznatků o úrovni péče o zrakově postižené v různých zemích, vybavenosti kompenzačními pomůckami a odstraňování bariér. Účastníci se setkali se svými známými z minulých kongresů a taktéž navázali nové vztahy a nová přátelství. V neposlední řadě měli příležitost se dále zdokonalovat v používání esperanta, které je tradičním dorozumívacím prostředkem nevidomých celého světa už téměř sto let.
V olomouckém hotelu Sigma se kromě slavnostního zahájení a ukončení kongresu také konala neformální setkání účastníků, přednášky na nejrůznější témata včetně hlavního Zpřístupňování kulturních zařízení pro nevidomé a také dvě shromáždění mezinárodní organizace nevidomých esperantistů.
V programu kongresu byla celá řada návštěv pamětihodností a zajímavostí Olomouce a okolí, například historické radnice a centra města, katedrály sv. Václava a Arcidiecézního muzea, baziliky a zoo na Svatém kopečku, Klášterního hradiska, křelovského fortu a esperantské mše v kostele sv. Michala. Účastníci rovněž navštívili hostinský pivovar Moritz a Loveckou chatu v Horce nad Moravou. Jeden den byl věnován přednášce v brněnském Technickém muzeu o organizátorovi prvního kongresu nevidomých esperantistů v Praze v roce 1921 Karlu Emanuelu Macanovi, který byl nestorem esperantského hnutí nevidomých u nás i ve světě.
Účastníci nemohli vynechat taktéž centrum poskytování sociálních služeb pro zrakově postižené v ulici I.P. Pavlova. Tam se dozvěděli o úrovni poskytování elementární rehabilitace, vzdělávacích aktivit a podpoře osob se zrakovým hendikepem při vyhledávání zaměstnání na území Olomouce a Olomouckého kraje.

roc

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941