Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 7.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V Olomouci už fungují první předzahrádky, dočkáme se i těch zimních?

Zprávy z regionu

13.4.2015

Autor: Barbora Sísová

Krásné počasí, které v těchto dnech ovládlo Olomouc, přímo vybízí k důkladné návštěvě některé ze zahrádek, které začínají vznikat v centru města. Kdyby se však slunečné počasí objevilo v březnu, měli byste nejspíš smůlu. Podle Regulačního plánu městské památkové rezervace totiž první předzahrádky mohou zažít vznikat až od 1. dubna. To se nyní radní snaží napravit a chtějí nejen místním obyvatelům, ale také turistům dopřát posezení venku i v průběhu zimních měsíců.

S prvními slunečními paprsky ožila také debata nad tématem zimního posezení v městské památkové rezervaci. Instalaci zahrádek před restauracemi v centru města i v zimním období, totiž nyní usměrňuje platný Regulační plán městské památkové rezervace. Podle něj jsou restaurační předzahrádky dosud povolovány pouze v letní sezóně, a to od začátku dubna do konce října. Pokud je tedy pěkný březen či listopad, nemohou si restaurace ani kavárny v centru města zahrádku postavit, a to ani v případě, že by ven dali pouze stoleček a pár židlí. Radní města však spatřují potenciál k oživení života ve městě i cestovního ruchu nejen v březnovém posezení, ale také k chytání slunečných paprsků po celé zimní období. "Naší snahou je umožnit lidem, pokud chtějí, posedět si v centru města také během zimních měsíců. Vzhledem k mírným zimám v posledních letech se nám množí žádosti provozovatelů na možnost zřízení venkovního posezení," vysvětlil náměstek primátora Aleš Jakubec.

Podle radních totiž širší výklad regulativů závazné části regulačního plánu zcela nevylučuje, aby provozovatel po odklizení letní předzahrádky příležitostně umísťoval před svou restaurací či kavárnou například vysoké konzumační stolky nebo běžné stolky se židlemi či křesílky. Podmínkou je pouze to, že je musí každý den znovu uklidit dovnitř. Zcela vyloučeny jsou však pódia, ohrazení, nebo dokonce teplomety, které by mohly ztížit orientaci nevidomým lidem. Možnost instalace zimního sezónního mobiliáře v městské památkové rezervaci chtějí radní znovu projednat s památkáři. "Nyní jde o to, jaké prvky mobiliáře určené pro období v zimních měsících bude možné umísťovat. Chceme se znovu pokusit o zajištění toho, aby bylo možné zimní předzahrádky v jasně definované podobě v budoucnu v centru města provozovat,“ uvedl primátor Antonín Staněk. "Podrobnostmi se budeme dále zabývat. Cestou změny regulačního plánu jít nechceme. Je to velmi zdlouhavý proces, takže se budeme snažit najít jiné řešení. Rozhodně bychom ale chtěli, aby si lidé mohli užít venkovního posezení už nadcházející zimu," doplnil primátora náměstek Jakubec.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz