Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V Olomouci vystoupí Marek Eben: s varhaníkem Tomášem Thonem přednesou Labyrint světa a ráj srdce

Kultura

29.9.2015

Autor: roc mb

Podzimní festival duchovní hudby bude tento týden pokračovat svou třetí akcí. V olomouckém chrámu svatého Michala vystoupí herec Marek Eben společně s varhaníkem Tomášem Thonem. Svatým Michalem bude znít jejich přednes Komenského Labyrintu světa a ráje srdce.

Ve středu 30. září vystoupí Marek Eben v kostel sv. Michala. Těšit se můžete na jeho umělecký přednes k Labyrintu světa a ráji srdce. Ve středu 30. září vystoupí Marek Eben v kostel sv. Michala. Těšit se můžete na jeho umělecký přednes k Labyrintu světa a ráji srdce. Foto: Podzimní festival duchovní hudby

Autorem skladby je hercův otec Petr Eben. Uznávaný skladatel vážné hudby se při tvorbě tohoto díla nechal inspirovat textem Jana Ámose Komenského. Více než dvacet let jej sám provozoval jako skutečnou improvizaci, kterou doprovázel útržky textů z Komenského díla. Konečná rukopisná podoba díla pak vznikla v roce 2002. "Co mě na Komenského postoji nejvíce dojímá, je jeho neúnavná práce pro zlepšení tohoto světa,“ uvedl kdysi na adresu autora textu Eben.
Jednu z nejhranějších Ebenových skladeb na varhany provede Tomáš Thon, který kdysi studoval přímo u dnes již zesnulého autora. Uznávaný sólista vystupoval ve většině evropských zemí a má za sebou koncerty také ve Spojených státech a Alžírsku. O přednes se postará jeden ze tří Ebenových synů, herec, moderátor a hudebník Marek Eben.
Koncert začne ve středu 30. září v 19 hodin v chrámu svatého Michala v Olomouci.
Letošní ročník Podzimního festivalu duchovní hudby je již 22. v pořadí. Tvoří je pět koncertů a jedno promítání záznamu v kině Metropol. Festival bude pokračovat v sobotu 3. října v chrámu svatého Michala předvedením nešpor Jana Dismase Zelenky Psalmi Vespertini.
Vstupenky jsou k dostání ZDE.

roc mb

Reklama

BOHEMIAN FANTASY spol. s r.o.

Katalog firem » Cestovní ruch » Cestovní kanceláře a agentury, ON-LINE prodej

Cestovní kancelář nabízí pobytové a poznávací zájezdy do celého světa např.Thajsko, Maledivy, Kuba, Švýcarsko, Německo, Rakousko, Francie, Holandsko a další. Specializací jsou wellness ...