Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 12.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V Olomouci vzniknou nejen dvě nová pítka, ale ve hře je i oživení kašny na Kollárově náměstí

Zprávy z regionu

28.11.2014

Autor: barsi

Kdo by neznal želví Arionovu kašnu, která se vedle orloje a sloupu Nejsvětější trojice  stává dalším z charakteristických znaků Olomouce? Autorem tohoto oblíbeného díla na Horním náměstí je věhlasný sochař a olomoucký rodák Ivan Theimer. Ten se při své návštěvě sešel i s primátorem města Antonínem Staňkem a prvním náměstkem Martinem Majorem. Schůzky se zúčastnil také Theimerův kolega, architekt Pavel Pospíšil. Hovořili nejen o pořízení dvou pítek pro Horní a Dolní náměstí, ale i o novém nápadu sochaře, tedy oživit kašnu na Kollárově náměstí.

Myšlenku obohatit centrum Olomouce o dva nové veřejné zdroje pitné vody začal projednávat sochař s bývalým primátorem Martinem Majorem, nápad zaujal také nového primátora Antonína Staňka, a tak nic nebrání k dalším krokům. "Já na to velmi rád navážu. Současně bychom chtěli oživit kašnu na Kollárově náměstí. Přesto, že má město velmi napjatý rozpočet, rádi bychom už letos dali tuto vaši kašnu do pořádku," uvedl setkání primátor Antonín Staněk. Následně vyšlo najevo, že o kašně, kterou navrhoval v roce 1968 krátce před svou emigrací do Francie, uvažoval současně také Ivan Theimer. "Když jsem odešel do Francie, dokončovali kašnu na Kollárově náměstí pan Stárek a pan architekt Černoušek. Byli při tom inženýři ze Sigmy, kteří chtěli mít z kašny reklamu na svá čerpadla. Kolem soch dali kamenné desky a hlavně tam pořídili komplikovaný vodovod. Desky bychom chtěli dát pryč a odtok vody zjednodušit," uvedl na téma kašny na Kollárově náměstí sochař Theimer.

Současně by chtěl Kollárovo náměstí obohatit novým kamenným prvkem. Olomoucký kameník Werkmann má totiž k dispozici kopii dříku mariánského sloupu na Dolním náměstí. Právě tento sloup, který má nedopatřením opačné tordování, tedy směr točení, by mohl na revitalizovaném náměstíčku stát. "Zjistil jsem, že dříve se toto náměstíčko, dnes pojmenované po romantickém básníkovi a obrozenci, jmenovalo Renderovo, tedy podle autora kašen a sloupu Nejsvětější Trojice. Napadlo mě tedy, že by se ten sloup mohl umístit na náměstí a mohl by představovat určité znovuzrození různých výrazných historických idejí, které Olomouc ovlivnily," doplnil Ivan Theimer s tím, že by sloup byl uzavřen jednoduchou hlavicí a koncepčně navazoval na nová pítka. "Tento nápad mě opravdu moc oslovuje. Různá náměstí a veřejné prostory našeho historického města nejsou zatím využity. Kollárovo náměstí by mohlo být nádherným prostorem," reagoval primátor Antonín Staněk.

Pokud jde o pítka, navrhuje Ivan Theimer, aby šlo o jednoduché zařízení, kterému by při častém používání nehrozilo poškození. "Nějaké ručky třeba ve tvaru delfína jsme po diskuzích s Pavlem Pospíšilem zavrhli, protože to by se brzy ulomilo a vyžadovalo by to hodně častou údržbu. Udělali bychom jen takový poklop a na něm třeba dvě želvičky. Na tomto deklu by ovšem měl být také znak města Olomouce. To mě napadlo v italském Trentu. Toto město má také ve znaku orlici, a tu orlici úplně všude používá, od kanalizačních poklopů po vytýkání krovů v centru města," popsal svůj záměr Ivan Theimer. "Musíme dát symbolicky najevo, že to je voda, která patří městu a kterou město díky zdejší krajině má."

barsi

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip